BMW NineT Forum banner

Beeline Moto II vs Moto

8.3K views 8 replies 7 participants last post by  if0rg0t2remember  
#1 · (Edited)
Otrzymałem swój Beeline Moto II i trochę na nim jeździłem, więc pomyślałem, że zrobię mały przegląd głównych różnic między starym a nowym urządzeniem.

Image

Image

Image

Fizycznie nowy Moto II jest zauważalnie większy wszerz i grubszy. Ogólnie po prostu wydaje się znacznie większy w dłoni. Stare urządzenie miało 4 przyciski wokół zewnętrznej krawędzi urządzenia, podczas gdy nowe urządzenie nie ma widocznych przycisków, zamiast tego naciskasz w dół w kierunku wyświetlacza wokół zewnętrznej krawędzi, gdzie znajdują się znaki cięcia i klika. Przyciski służą temu samemu celowi, co w starszym urządzeniu, tylko inaczej w sposobie ich używania. Ładowanie odbywa się teraz przez USB-C zamiast zastrzeżonej kołyski, w którą trzeba wkręcić urządzenie.

Sposób, w jaki osobiście zamontowałem urządzenie na moim motocyklu, siedzi tuż między kierownicą a zegarami na moim R9T i to ustawienie oznaczało, że 4 stare przyciski były bardzo trudne do wciśnięcia, ponieważ musiałem wykręcać ręce lub wykręcać urządzenie z uchwytu, aby je obsługiwać. Wydaje się, że nie stanowi to problemu z nowym urządzeniem, nawet zamontowanym dokładnie tam, gdzie było stare.

Mam metalowe jednostki, a w starej jednostce cała zewnętrzna obudowa była aluminiowa wzdłuż boków i dna. Nowa jednostka "metalowa" jest metalowa tylko wokół wyświetlacza, ale plastikowa po bokach i na dole. To sprawia, że ​​jest bardzo lekki w porównaniu z oryginalną metalową jednostką, ale wolałbym, żeby boki pozostały metalowe. Mimo to podoba mi się zmniejszona waga, ponieważ oznacza to, że wybrana przeze mnie metoda montażu mniej się porusza. Mimo to stare urządzenie jest łatwiejsze w użyciu poza motocyklem.

Mówiąc o montażu, Beeline zmienił mocowanie obrotowe na spodzie urządzenia. Nowy uchwyt ma kształt +, można go wkręcać w uchwyt z większej liczby kierunków i wydaje się być prawie całkowicie zastrzeżony. Niestety zmiana oznacza, że ​​stare uchwyty nie są w pełni kompatybilne i wymagają albo zakupu zupełnie nowego uchwytu, albo zakupu małej opcjonalnej części, która może zamienić większość starszych uchwytów, aby dopasować nowe urządzenie. Kolejnym niefortunnym efektem ubocznym jest to, że stary uchwyt był w zasadzie uchwytem Garmin z nieco szerszymi zakładkami, więc wiele uchwytów do urządzeń Garmin działało z nim lub można je było dopasować za pomocą bardzo drobnych przycięć. Używam mojego starego Beeline na moim rowerze za pomocą uchwytu Garmin i prawdopodobnie będę nadal używał starego urządzenia tylko jako jednostki rowerowej.

Image

Image

Wyświetlacz to kolejny obszar, w którym zachodzą ogromne zmiany. Widać, że wyświetlacz zajmuje teraz znacznie więcej miejsca na urządzeniu. Mniej oczywiste jest to, że technologia wyświetlania uległa zmianie. Nowe urządzenie wydaje się być albo TFT, albo OLED i jest kolorowe (nawet jeśli moje zrzuty ekranu tego nie pokazują). Podświetlenie wydaje się być zawsze włączone w nowym urządzeniu i jest bardzo czytelne w słońcu, ale znacznie bardziej naturalne w ciemności. Moje zrzuty ekranu sprawiają, że wygląda na zielony, ale cały ekran wygląda zasadniczo na czarny, nawet w ciemności, podczas gdy podświetlenie wygląda na niebieskie na starym urządzeniu i trzeba je włączać ręcznie. Jeśli podświetlenie nie jest włączone w starym urządzeniu, jest zasadniczo czytelne tylko w świetle słonecznym, jak stary zegarek Casio. Ogólnym efektem jest to, że nowe urządzenie wyświetla więcej informacji i jest bardziej czytelne w większej liczbie sytuacji bez konieczności interakcji z nim.

Dobre wieści, uroczy motocykl na ekranie, który reaguje na obracanie urządzenia, wciąż tam jest, ale jest zwrócony w przeciwnym kierunku!

Image
Image

Interfejs nawigacji to największa i najbardziej zauważalna różnica między tymi dwoma urządzeniami w codziennym użytkowaniu. Stare urządzenie zostało zaprojektowane tak, aby było bardziej minimalistyczne, pokazując tylko strzałkę, gdzie będzie Twój następny zakręt, odległość do tego zakrętu i Twój całkowity postęp w podróży. Okazjonalnie pokazywałoby bardziej szczegółowe informacje, takie jak który zakręt na rondzie należy wykonać. Nauczyłem się kochać prostotę starego urządzenia, ale miało ono pewien okres adaptacji. Nowa jednostka faktycznie wyświetla uproszczoną część mapy na ekranie i zaznaczoną trasę. Nadal podaje odległość do zakrętu, ale uproszczony widok mapy dostarcza znacznie więcej informacji o nadchodzącym zakręcie lub warunkach na drodze. Na przykład nie było sposobu, aby dowiedzieć się, jak ostry jest nadchodzący zakręt bez mapy. Nie było też sposobu, aby dowiedzieć się, czy droga jest prosta, czy kręta. Nie miałeś też pojęcia, czy musisz wykonać dwa zakręty po kolei. Teraz zobaczysz te rzeczy bardzo wyraźnie.

Kolejną drobną zmianą są dwie małe diody LED u góry wyświetlacza w nowej jednostce. Mrugają na biało, aby zwrócić Twoją uwagę, gdy zbliżasz się do zakrętu. Okazuje się, że jest to subtelna, ale przyciągająca uwagę funkcja, która nie jest zbyt ostra.

Jeśli po prostu włączysz urządzenie i użyjesz go do śledzenia jazdy, ale nie zapewniasz nawigacji, oba można ustawić tak, aby pokazywały Twoją prędkość, ale większy wyświetlacz na nowym może pokazywać znacznie bardziej szczegółowe informacje, jeśli chcesz, takie jak kompas i kierunek, przebyta odległość, całkowity czas jazdy i zegar. Wszystkie te dane są dostępne na starym urządzeniu, ale nie można ich wyświetlić jednocześnie, musisz przewijać interfejs użytkownika, aby je zobaczyć podczas jazdy.

Żywotność baterii jest na tyle długa, że ​​nie zauważyłem ani nie obchodzi mnie, czy jest dłuższa, czy krótsza niż w starym urządzeniu. Zależy mi jeszcze mniej, ponieważ i tak mogę go ładować za pomocą dowolnego kabla USB-C, którego używam do wszystkiego.

#2 · (Edited)
TL;DR Podsumowanie:

Zakochałem się w starym Beeline Moto i pozwoliło mi to przestać montować telefon na kierownicy i otrzymywać tylko najbardziej niezbędne informacje nawigacyjne, jednocześnie dobrze wpasowując się w kokpit mojego motocykla. Nowe urządzenie wydaje się podnosić koncepcje starego w znaczący sposób, nie stając się zupełnie innym doświadczeniem.

Zalety:
  • Większy wyświetlacz, który jest łatwiejszy do odczytania we wszystkich sytuacjach
  • Łatwiejszy do zrozumienia interfejs użytkownika bez krzywej uczenia się
  • Kontekst mapy na ekranie daje więcej informacji o nadchodzących zakrętach/drogach
  • Więcej informacji na wyświetlaczu przez cały czas, więc mniej interakcji z urządzeniem
  • Ładowanie USB-C
  • Lżejsza waga
Wady:
  • Więcej plastikowej konstrukcji na metalowych jednostkach
  • Grubszy
  • Nowy system montażu

#6 ·
Dobre podsumowanie i recenzja. Właśnie dostałem też Moto II ... zastanawiałem się nad sposobem montażu, który masz. Miałem nadzieję użyć opcji zacisku na kierownicy, ale nie jestem pewien, gdzie dobrze by się to układało na kierownicy. Czy mógłbyś pokazać zdjęcie, jak masz skonfigurowany uchwyt ... Jestem ciekaw, jakie rozwiązanie znalazłeś i jakiej podstawy użyłeś do jego zamocowania.

#9 · (Edited)
Fajny wpis i recenzja. Właśnie dostałem również swój Moto II... zastanawiałem się nad konfiguracją montażu, którą masz. Miałem nadzieję użyć opcji zacisku na kierownicy, ale nie jestem pewien, gdzie dobrze by się to układało na kierownicy. Czy pokazałbyś zdjęcie, jak masz skonfigurowany swój uchwyt... Jestem ciekaw, jakie rozwiązanie znalazłeś i jakiej podstawy użyłeś do jego zamocowania.
Jest zdjęcie mojej konfiguracji w starym oryginalnym wątku Beeline

i inny wątek tutaj