BMW NineT Forum banner

Opcja 719 sportowe koła

1 reading
10K views 40 replies 12 participants last post by  GTMartin  
#1 ·
Witajcie wszyscy,

Próbuję zobaczyć zdjęcie NiNe T z tymi kołami, opcjonalnymi z Option 719 w modelu Sport, i nie mogę żadnego znaleźć.

Czy ktoś z was ma te opony w swoim motocyklu? Zobaczymy, jak się sprawdzają i może zostanę zachęcony do ich kupna, aby założyć na nie opony bezdętkowe. Jeśli je masz, byłbym wdzięczny za zdjęcia.

Dziękuję i pozdrawiam.

#8 ·
Myślę, że większość właścicieli R9T woli koła szprychowe, co pasuje do klimatu retro maszyny, ale dla mnie sportowe koła są najlepiej wyglądającymi kołami OEM dostępnymi dla tego motocykla.

Miejscowy dealer Beemera miał do wczesnego lata 2022 roku pozostałość po modelu Pure z 2022 roku z kilkoma fajnymi opcjami, w tym z tymi kołami. Muszę przyznać, że poważnie rozważałem wymianę lub sprzedaż mojego modelu Pure z 2020 roku, aby go kupić. To był wspaniały motocykl!

#9 ·
Kiedy kupiłem moją Pure z 2022 roku, miała szprychowe koła, ponieważ inny klient chciał odlewane koła zamiast szprych, które były w motocyklu, który kupił. Dealer zdjął odlewane koła z motocykla, który kupiłem, i założył je do drugiego motocykla, a szprychy założył do motocykla, który kupiłem. Myślę, że szprychy wyglądają świetnie i jestem bardzo zadowolony, że je mam. Prawdopodobnie poprosiłbym o nie, nawet gdybym musiał dopłacić. Jak stwierdził Tim, szprychy dodają retro klimatu. Dzięki.

#10 ·
Dobrą rzeczą w tym motocyklu jest to, że moim zdaniem można go ubierać na różne sposoby i w żaden sposób nie koliduje, szprychy nadają mu bardziej retro wygląd, jak mówisz, ale kilka ładnych odlewanych kół wcale tego nie umniejsza.

A potem jest kwestia dętek, które moim zdaniem są bezpieczniejsze niż dętki przed przebiciami.

#13 ·
Dobrze w tym motocyklu jest to, że moim zdaniem można go ubierać na różne sposoby i w żaden sposób nie koliduje, szprychy nadają mu bardziej retro wygląd, jak mówisz, ale niektóre ładne odlewane koła wcale tego nie umniejszają.

A potem jest kwestia dętek, które moim zdaniem są bezpieczniejsze niż dętki przed przebiciem.
Całkowicie zgadzam się z tym, że niektóre odlewane koła wyglądają świetnie. Idealnym przykładem są te z motocykla GTMartina, które są słodkie jak cholera. To wszystko kwestia osobistych preferencji. Po prostu wolę szprychy w moim R Nine T ze względu na styl motocykla. Ale szczerze mówiąc, dopóki właściciel jest zadowolony, nie mam problemu z tym, co ktokolwiek robi ze swoim motocyklem. To podstawowa miłość do motocykli jest najważniejsza. Dzięki.

#11 ·
Koła szprychowe wyglądają o wiele fajniej, ponieważ w dzisiejszych czasach są rzadkością. Zawsze możesz rozważyć konwersję istniejących kół na bezdętkowe. Zrobiłem konwersję i wymaga to tylko trochę czasu i bardzo mało pieniędzy!

• Like
Reactions: SuKo_AlSu
#12 ·
Koła szprychowe wyglądają o wiele fajniej, ponieważ w dzisiejszych czasach są rzadkością. Zawsze możesz rozważyć konwersję istniejących kół, aby jeździć bezdętkowo. Zrobiłem konwersję i wymaga to tylko trochę czasu i bardzo mało pieniędzy!

Zobacz post 88 na wątku poniżej:

Jak wypadł Twój projekt konwersji bezdętkowej przez resztę sezonu jeździeckiego? Dzięki.

#16 · (Edited by Moderator)
Witajcie wszyscy,

Próbuję zobaczyć zdjęcie NiNe T z tymi kołami, opcjonalnymi z Opcji 719 w jej modelu Sport, i nie mogę żadnego znaleźć.

Czy ktoś z was ma te opony na swoim motocyklu? Zobaczymy, jak się sprawdzają i może zostanę zachęcony do ich kupna, aby założyć na nie opony bezdętkowe. Jeśli je macie, byłbym wdzięczny za zdjęcia.

Dziękuję i pozdrawiam.

View attachment 171589

View attachment 171590
Mam tylko jedno pytanie. Biorąc pod uwagę koszt tych kół, czy jest powód, aby nie wybrać jednego z producentów kół z rynku wtórnego? Mam BST w moim Racer i naprawdę zrobiło to różnicę w sposobie, w jaki motocykl się prowadził i ogólnie czułem. Nie potępienie, po prostu zastanawiam się, czy 719 są lżejsze, czy coś innego, o czym nie wiem, ponieważ cena jest zbliżona do tej z rynku wtórnego. Mogą być nawet tańsze. :unsure:

#19 ·
Mam tylko jedno pytanie. Biorąc pod uwagę koszt tych kół, czy jest powód, aby nie wybrać jednego z producentów kół z rynku wtórnego? Mam BST w moim Racer i naprawdę zrobiło to różnicę w sposobie, w jaki motocykl się prowadził i ogólnie czułem. To nie potępienie, po prostu zastanawiam się, czy 719 są lżejsze, czy coś innego, o czym nie wiem, ponieważ cena jest zbliżona do tej z rynku wtórnego. Mogą być nawet tańsze. :unsure:
Myślę, że jeśli chcesz ulepszyć koła do tych, kupując je i zamieniając je na istniejący R9T, tak, równie dobrze możesz spojrzeć na lżejsze koła z rynku wtórnego (nie-OEM). Ale jako opcja przy zamawianiu lub kupowaniu nowego motocykla, tak jak zrobił to @GTMartin, nie jest tak drogo dostać te koła w porównaniu do standardowych kół, zarówno szprychowych, jak i odlewanych mag.

#17 · (Edited by Moderator)
Prawda jest taka, że jestem nowy w BMW i nie wiem nic o kompatybilności kół. To samo sprawia, że używam tulei innego producenta lub innego narzędzia, a ja poszedłem je zainstalować z BMW i gotowy do szybkiej zmiany. Jeśli chodzi o wagę, myślę, że ważą 3,5 kg mniej niż oryginały, zgodnie z tym, co czytałem na pewnym forum.

#18 ·
Zamówiłem mojego R Nine T jako nowy w czasie, gdy problemy z łańcuchem dostaw występowały nie tylko w BMW, ale także u producentów części zamiennych. Minęło ponad 6 miesięcy od zamówienia do dostawy, a i tak dotarł później niż planowano.

Moje osobiste doświadczenia z kołami szprychowymi sięgają późnych lat 70., kiedy japońskie motocykle miały szprychy, które moim zdaniem były stalowe i anodowane dla pewnej ochrony. Tutaj, w Wielkiej Brytanii, wkrótce szprychy zardzewiały i sprawiły, że koła wyglądały naprawdę źle. Był to również czas, kiedy koła ze stopów lekkich zaczęto montować w motocyklach szosowych. Oczywiście dążyliśmy do posiadania kół ze stopów lekkich, ponieważ były one najlepsze.

Wiem, że większość kół szprychowych jest teraz szprychowana szprychami ze stali nierdzewnej, ale nadal mam awersję do kół szprychowych.

Przy specyfikacji mojego motocykla dodatkowy koszt kół 719 wynosił tylko dodatkowe kilkaset funtów, koła miały być montowane przez fabrykę bez żadnych kombinacji z mojej strony.

Nie widziałem kół na własne oczy przed zamówieniem, więc był to trochę skok wiary. Widząc diamentowe wykończenie i połysk lakieru, są dla mnie idealne. Po 10000 mil wyglądają tak samo dobrze jak nowe.

P.S. Nadal bardzo pragnę tych kół ze stopów lekkich AC Schnitzer.

#20 ·
rich46 powiedział:
Mam tylko jedno pytanie. Biorąc pod uwagę koszt tych kół, czy jest powód, aby nie wybrać jednego z producentów kół z rynku wtórnego?

Jest też problem w Wielkiej Brytanii z ubezpieczeniem. Przy zawieraniu ubezpieczenia większość firm zapyta Cię, czy motocykl został zmodyfikowany. Niektóre firmy ubezpieczeniowe bardziej akceptują modyfikacje niż inne, mogą również podnieść składkę z powodu modyfikacji. Z kołami BMW 719 zadeklarowałem, że motocykl jest standardowy z opcjami, które im doradziłem.

#21 ·
rich46 powiedział:
Mam tylko jedno pytanie. Biorąc pod uwagę koszt tych kół, czy jest powód, aby nie wybrać jednego z producentów kół z rynku wtórnego?

Istnieje również problem w Wielkiej Brytanii z ubezpieczeniem. Przy zawieraniu ubezpieczenia większość firm zapyta, czy motocykl został zmodyfikowany. Niektóre firmy ubezpieczeniowe są bardziej skłonne do akceptowania modyfikacji niż inne, mogą również podnieść składkę z powodu modyfikacji. W przypadku kół BMW 719 zadeklarowałem, że motocykl jest standardowy z opcjami, które im doradziłem.
Wow, nie wiedziałem tego. Wielki Brat jest wszędzie w naszym życiu.

#22 ·
Cześć wszystkim,

Chociaż zgadzam się, że nineT Classic wygląda świetnie w kołach szprychowych.

Ale ponieważ się starzeję, wolę skupić się bardziej na jeździe na motocyklu niż na ciągłym czyszczeniu go.
Koła szprychowe są najgorsze do utrzymania w czystości. Więc zawsze chciałem wymienić moje felgi, a cena nie uzasadniała tego, żebym to zrobił, plus znowu koła szprychowe wyglądają dobrze.
Ale dziesięć lat później/później "Och", gdzie podział się czas :), równie dobrze mogę zacząć ulepszać motocykl, który wciąż sprawia, że się uśmiecham, zamiast kupować inny motocykl i udawać uśmiech :).
W każdym razie mam pytanie

Jakie bezdętkowe koła bez szprych są dostępne dla nine t 2014?
Które nie są z rynku wtórnego?

Dzięki

#27 ·
Myślę, że numery części są następujące.

OBRĘCZ ODLEWANA, CZARNA PRZÓD - 3.5X17 Numer części # 36 31 8 404 394
OBRĘCZ ODLEWANA, CZARNA TYŁ - 5.5X17 Numer części # 36 31 9 898 656

Będziesz także potrzebować zaworów i tulei dystansowych, łożysk i uszczelnień do przodu.

Mam nadzieję, że link działa

#28 ·
Cześć Ludzie

To mój pierwszy post tutaj.

Niedawno kupiłem R nine T z 2023 roku i właśnie zakupiłem zestaw tych kół Option 719 Sport do motocykla. Uważam, że wyglądają wspaniale i będą świetnie pasować do czarno-srebrnej kolorystyki.

Kupiłem 2 koła, zawory i nakrętki zaworów oraz nowe śruby tarczowe. Koła są do modelu 17 cali, więc będzie dobrze

Z postu GT Martins wynika, że ​​jednak nie mam wszystkich potrzebnych części.

Czy ktoś może potwierdzić, że potrzebuję również 2 łożysk kół i uszczelnień do przodu wraz z tuleją dystansową? Dealer tego nie wspomniał.

Czy potrzebuję czegoś jeszcze?

Tylko kilka pytań

Rower ma przejechane tylko 349 mil i jest w zasadzie nowy.

Przypuszczam, że nie powinienem próbować wyjmować łożysk i uszczelnień z obecnych kół szprychowych i wkładać ich do tych kół? Przypuszczam, że nie, a jeśli tak, to czy po prostu wybieramy zestaw łożysk i uszczelnień BMW. Są dość drogie

Zauważyłem, że Pier City Customs oferuje zestaw łożysk i uszczelnień (All Balls) za około 27 funtów z przesyłką. Ale nie chcę używać niczego gorszego, jeśli nie jest tak dobre jak BMW.

Wydaje mi się również, że potrzebuję tulei dystansowej z przodu. Znowu nie jestem pewien, czy mam taką, która wychodzi z obecnych kół szprychowych, czy potrzebuję dodatkowej. Do czego to służy?

Przepraszam, jeśli to głupie pytania, ale chcę po prostu wszystko dobrze przygotować, aby założyć je w kwietniu.

Wszelka pomoc i porady mile widziane

Dzięki z góry

#29 · (Edited)
Doceniam wszelką pomoc i radę
Cześć, @S A Watt. Nie mogę z całą pewnością powiedzieć, czy będziesz musiał kupić nowe łożyska i uszczelki, ale powiem Ci, że w 2022 roku musiałem wymienić przednie koło mojego R9T Pure, które było normalnym odlewanym kołem mag, było ono dostarczane z już zainstalowanymi łożyskami i uszczelkami. Sprzedawca, u którego zamówiłeś koła, powinien być w stanie Ci to na pewno powiedzieć, ale nawet jeśli tego nie zrobi, a jeśli będziesz musiał zamówić zestaw, wątpię, aby dotarł on długo.

Przepraszam, nigdy sam nie wymieniałem łożysk, zwłaszcza nie próbowałem ich wyjmować i ponownie instalować w innym kole, więc nie mogę Ci w tym pomóc.

Jeśli będziesz miał okazję, byłoby wspaniale, gdybyś zamieścił wprowadzenie w tej sekcji forum. (https://www.ninetowners.com/forums/new-member-introductions.241/) Jeszcze lepiej, jeśli dołączysz zdjęcie swojego nowego roweru! :)

#30 ·
Witaj i witamy na forum.

O ile koło nie zostało dostarczone z łożyskami i tulejami, należy je kupić osobno. Zobacz zdjęcie poniżej, aby uzyskać numery części.

Image

Nie przenosiłbym łożysk ze starego koła na nowe, chyba że byłbym zadowolony z tego, że ich nie uszkodzę podczas demontażu. Łożyska można nabyć w BMW lub u lokalnego dostawcy łożysk.
Uszczelki również mogą ulec uszkodzeniu podczas próby ich usunięcia.
Potrzebujesz również tulei dystansowej #2.

Myślę, że możesz ponownie użyć istniejącej tulei dystansowej, która znajduje się między kołem a lewym widelcem.
Nie wiem, jak dobra lub zła jest marka łożysk All Balls. Zazwyczaj staram się pozyskiwać SKF.

Mam nadzieję, że to pomoże.

Gdzie jesteś w Wielkiej Brytanii? Zdjęcia motocykla są tutaj zawsze mile widziane.

#31 ·
Dzięki za odpowiedzi, chłopaki. Koła są w drodze do mnie od dealera i powinny być u mnie w poniedziałek, więc zobaczę, co mam.

Dowiedziałem się od Tima i innego źródła, że ​​koła zwykle są dostarczane z łożyskami i uszczelnieniami, ale hej, poczekajmy i zobaczmy, nie jestem przekonany, że BMW byłoby takie miłe😁

Zamówiłem zawory, nakrętki i śruby tarczowe z kołami

Jeśli ich nie będzie, nadal nie mogę narzekać, ponieważ dostałem koła w naprawdę dobrej cenie. Był to jedyny zestaw w Wielkiej Brytanii w tej chwili, a dealer zapomniał, że je ma, więc pozwolił mi je mieć w dobrej cenie. Były zapakowane w jego sklepie na półce.

Zdecydowanie wymienię łożyska i uszczelki, jeśli ich nie będę miał z nowymi kołami i prawdopodobnie ze względu na wiek motocykla wezmę te BMW, nawet jeśli są 3 razy droższe, na wszelki wypadek w kwestii gwarancji (części BMW i tak dalej). Wyceniłem łożyska, uszczelki i podkładki dystansowe na 90 funtów, więc to nie koniec świata

Zdecydowanie wrzucę kilka zdjęć motocykla, ale czekam, aż założę wszystkie części. Zbieram części od kilku miesięcy, więc mam teraz duży karton pełen 😂😂.

Dostałem motocykl w grudniu, ale jest w garażu i czekam na ładną pogodę. To będzie około kwietnia tutaj, na północy Szkocji.

Naprawdę doceniam pomoc, chłopaki

GT Martin dzięki za zdjęcie części, używałem go wczoraj wieczorem.

#32 ·
Hej chłopaki, Święty Mikołaj przyszedł dzisiaj. Zobacz zdjęcia poniżej.

Tim, miałeś rację, przednie koło przyszło z łożyskami, uszczelkami i dystansem środkowym już zamontowanym. Zaoszczędziłem więc kolejne 90 funtów u dealera.

Uwielbiam te koła i jestem z nich bardzo zadowolony. Będą świetnie pasować do czarnego i srebrnego koloru na motocyklu. Koniec z czyszczeniem szprych 😁

Kiedy już założę koła i będę miał moją kolekcję części, co prawdopodobnie nastąpi w maju (za dużo soli tutaj w północnej Szkocji przed tym terminem), zamieszczę kilka zdjęć na stronie.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim

#34 ·
Słodko! 👍

Zeszłego lata lokalny dealer miał zaległy, w pełni wyposażony model Pure ze zbiornikiem ze szczotkowanego aluminium i tymi sportowymi kołami. Byłem bardzo kuszony, aby sprzedać lub wymienić moją Pure z 2020 roku, ponieważ był to tak wspaniały motocykl. Cieszę się teraz, że tego nie zrobiłem, ale wciąż trochę żałuję, że się na to nie zdecydowałem. Po prostu nie chciałem zaczynać od nowa z zupełnie nowym motocyklem (do którego niektóre z moich modyfikacji by nie pasowały) i z nową pożyczką na motocykl.