Mam Urban GS, którym jeżdżę po drogach gruntowych. Powoli decyduję się na pozostanie przy tym motocyklu na dłuższą metę i inwestowanie w jego możliwości. Jasne, motocykl KTM 790 ADV jest prawdopodobnie lepszym wyborem do jazdy, którą wykonuję, ale uroczy UGS ciągnie mnie za serce. Pierwszą rzeczą, którą musiałem rozwiązać oprócz kosmetycznej wysokiej rury i płyty ochronnej Altrider, było zawieszenie. Jest okropne w standardzie. Ten tylny amortyzator prawdopodobnie kosztował 35 dolarów produkcji. Przyjrzałem się Wilbers i Nitron, ale rozmowa z Tedem Porterem z BeemerShop sprawiła, że wysłuchałem historii o produktach marki TFX. Rzeczy takie jak mocniejsze części, lepsze zawory i długoterminowe zadowolenie właścicieli w Internecie sprawiły, że pociągnąłem za spust dla amortyzatora TFX z zewnętrznym zbiornikiem. Ma standardową długość i został wykonany na zamówienie dla mojej wagi. Zdemontowałem tylny amortyzator dość łatwo za pomocą podnośnika motocyklowego pod płytą ochronną i podnośnika, który trzymał wahacz po wyjęciu amortyzatora. Tylne koło jest najpierw demontowane, a dwie śruby wyciągane, to była robota na 10 minut.
Przedoperacyjna przejażdżka na plażę.
Instalacja nowego TFX była prosta. Kupiłem do niego ShockTube, ale nie był wystarczająco długi. Założyłem go, żeby pokazać. Instalacja była szybka i łatwa. Tylne koło z powrotem i wszystko przykręcone, zabrałem go na szybką przejażdżkę po lokalnych drogach Nowej Anglii. Wyboje i dziury są wszędzie. Tłumienie przy niskich prędkościach jest idealne. Wysoką prędkość mogę trochę zmniejszyć. Ogólna zmiana w motocyklu jest ogromna. Prawie czułem się tak, jakby tylna opona jechała przy ciśnieniu 10 psi. Wygodna jazda była bardzo zauważalna, gdy wyboje znikały. Zjechałem gruntową drogą linii energetycznej, a motocykl zmienił się z szarpania w uczucie, jakby miał kilka dodatkowych cali skoku. Prawdopodobnie miał więcej skoku, ponieważ w standardzie rzecz ugina się w połowie skoku. Teraz jego ugięcie jest bliższe temu, gdzie powinno być 25%.
Myślę, że każdy amortyzator jest lepszy niż standardowy. Wybrałem TFX, ponieważ Ted przekonał mnie do firmy. Lubię mieć możliwość regulacji tłumienia przy wysokich i niskich prędkościach w oddzielnych obwodach. Ostre nierówności w porównaniu do rzeczy g-out to miejsce, w którym to strojenie ma znaczenie. Zdecydowanie czuję różnicę, że mogę go dostroić.
Przedoperacyjna przejażdżka na plażę.

Instalacja nowego TFX była prosta. Kupiłem do niego ShockTube, ale nie był wystarczająco długi. Założyłem go, żeby pokazać. Instalacja była szybka i łatwa. Tylne koło z powrotem i wszystko przykręcone, zabrałem go na szybką przejażdżkę po lokalnych drogach Nowej Anglii. Wyboje i dziury są wszędzie. Tłumienie przy niskich prędkościach jest idealne. Wysoką prędkość mogę trochę zmniejszyć. Ogólna zmiana w motocyklu jest ogromna. Prawie czułem się tak, jakby tylna opona jechała przy ciśnieniu 10 psi. Wygodna jazda była bardzo zauważalna, gdy wyboje znikały. Zjechałem gruntową drogą linii energetycznej, a motocykl zmienił się z szarpania w uczucie, jakby miał kilka dodatkowych cali skoku. Prawdopodobnie miał więcej skoku, ponieważ w standardzie rzecz ugina się w połowie skoku. Teraz jego ugięcie jest bliższe temu, gdzie powinno być 25%.
Myślę, że każdy amortyzator jest lepszy niż standardowy. Wybrałem TFX, ponieważ Ted przekonał mnie do firmy. Lubię mieć możliwość regulacji tłumienia przy wysokich i niskich prędkościach w oddzielnych obwodach. Ostre nierówności w porównaniu do rzeczy g-out to miejsce, w którym to strojenie ma znaczenie. Zdecydowanie czuję różnicę, że mogę go dostroić.