BMW NineT Forum banner

TFX Suspension

23K views 56 replies 21 participants last post by  Scrambler007  
#1 ·
Mam Urban GS, którym jeżdżę po drogach gruntowych. Powoli decyduję się na pozostanie przy tym motocyklu na dłuższą metę i inwestowanie w jego możliwości. Jasne, motocykl KTM 790 ADV jest prawdopodobnie lepszym wyborem do jazdy, którą wykonuję, ale uroczy UGS ciągnie mnie za serce. Pierwszą rzeczą, którą musiałem rozwiązać oprócz kosmetycznej wysokiej rury i płyty ochronnej Altrider, było zawieszenie. Jest okropne w standardzie. Ten tylny amortyzator prawdopodobnie kosztował 35 dolarów produkcji. Przyjrzałem się Wilbers i Nitron, ale rozmowa z Tedem Porterem z BeemerShop sprawiła, że ​​wysłuchałem historii o produktach marki TFX. Rzeczy takie jak mocniejsze części, lepsze zawory i długoterminowe zadowolenie właścicieli w Internecie sprawiły, że pociągnąłem za spust dla amortyzatora TFX z zewnętrznym zbiornikiem. Ma standardową długość i został wykonany na zamówienie dla mojej wagi. Zdemontowałem tylny amortyzator dość łatwo za pomocą podnośnika motocyklowego pod płytą ochronną i podnośnika, który trzymał wahacz po wyjęciu amortyzatora. Tylne koło jest najpierw demontowane, a dwie śruby wyciągane, to była robota na 10 minut.

Przedoperacyjna przejażdżka na plażę.

Image

Instalacja nowego TFX była prosta. Kupiłem do niego ShockTube, ale nie był wystarczająco długi. Założyłem go, żeby pokazać. Instalacja była szybka i łatwa. Tylne koło z powrotem i wszystko przykręcone, zabrałem go na szybką przejażdżkę po lokalnych drogach Nowej Anglii. Wyboje i dziury są wszędzie. Tłumienie przy niskich prędkościach jest idealne. Wysoką prędkość mogę trochę zmniejszyć. Ogólna zmiana w motocyklu jest ogromna. Prawie czułem się tak, jakby tylna opona jechała przy ciśnieniu 10 psi. Wygodna jazda była bardzo zauważalna, gdy wyboje znikały. Zjechałem gruntową drogą linii energetycznej, a motocykl zmienił się z szarpania w uczucie, jakby miał kilka dodatkowych cali skoku. Prawdopodobnie miał więcej skoku, ponieważ w standardzie rzecz ugina się w połowie skoku. Teraz jego ugięcie jest bliższe temu, gdzie powinno być 25%.

Myślę, że każdy amortyzator jest lepszy niż standardowy. Wybrałem TFX, ponieważ Ted przekonał mnie do firmy. Lubię mieć możliwość regulacji tłumienia przy wysokich i niskich prędkościach w oddzielnych obwodach. Ostre nierówności w porównaniu do rzeczy g-out to miejsce, w którym to strojenie ma znaczenie. Zdecydowanie czuję różnicę, że mogę go dostroić.

Image
Image

#2 ·
Wygląda na to, że ktoś mógłby usunąć filtr węglowy, a następnie zbiornik mógłby zostać obrócony zgodnie z ruchem wskazówek zegara, dając wystarczająco dużo miejsca na wewnętrzny błotnik. Mam błotnik Machine Art Moto na swoim motocyklu. Czy ktoś ma amortyzator z rynku wtórnego i zamontowany błotnik MAMO? Próbuję dowiedzieć się, co będzie pasować do amortyzatora.

#3 ·
Wskoczyłem dzisiaj z obiema nogami i zamówiłem tylny amortyzator TFX142 do mojego Urban GS, aby pomóc go podnieść. Zamówiłem wyższy amortyzator z większym skokiem. Amortyzator mierzy 395 od oka do oka, w porównaniu do 372 w standardzie. Skok został zwiększony z 52 mm do 74 mm ze wzrostem skoku tylnego o 44 mm.

Zrezygnowałem z hydraulicznej regulacji napięcia wstępnego i wydałem te pieniądze na pełny 3-drogowy amortyzator z regulacją odbicia, kompresji przy niskiej prędkości i kompresji przy dużej prędkości. Nigdy nie wożę pasażera na tym motocyklu, więc jeśli pakuję się na wycieczkę, mogę ręcznie wyregulować napięcie wstępne za pomocą kluczy hakowych i zostawić je tak na czas podróży.

#21 ·
Wskoczyłem dzisiaj z obiema nogami i zamówiłem tylny amortyzator TFX142 do mojego Urban GS, aby pomóc go podnieść. Zamówiłem wyższy amortyzator z większym skokiem. Amortyzator mierzy 395 od oka do oka, w porównaniu do 372 standardowych. Skok został zwiększony z 52 mm do 74 mm ze zwiększeniem skoku tylnego o 44 mm.

Zrezygnowałem z hydraulicznego regulatora napięcia wstępnego i wydałem te pieniądze na pełny 3-drogowy amortyzator z regulacją odbicia, kompresji przy niskiej prędkości i kompresji przy dużej prędkości. Nigdy nie wożę pasażera na tym motocyklu, więc jeśli pakuję się na wycieczkę, mogę ręcznie wyregulować napięcie wstępne za pomocą kluczy hakowych i zostawić je w ten sposób na czas podróży.
Cześć GapRunr,
Czy Twój amortyzator TFX to ten na beemershop.com Kod: 142-0680-00? To amortyzator +25 mm według Teda

Napisałeś:
"Zamówiłem wyższy amortyzator z większym skokiem", czy mogłeś to wybrać, czy po prostu jest wyższy niż standardowy?
"Skok został zwiększony z 52 mm do 74 mm ze zwiększeniem skoku tylnego o 44 mm", chcę się upewnić, że naprawdę to rozumiem, standardowy amortyzator ma 139,7 mm skoku, a Twój TFX dodał 44 mm, co daje łącznie 183,7 mm?

Przepraszam za wszystkie powtarzające się pytania, po prostu nie mogę znaleźć nigdzie jasnej odpowiedzi....
Dziękuję z góry

#6 ·
Jeżdżę tylko po drogach moim Urban GS, ale w końcu zbieram na ulepszenie zawieszenia, czy powinienem najpierw zrobić tył czy przód?
Z tego co rozumiem, tył robi większą różnicę niż przód. Ale osobiście planuję wymienić sprężyny widelca i zamontować nowy tylny amortyzator w tym samym czasie, aby motocykl pozostał wyważony. Oba będą odpowiednie dla mojej wagi (ciężki kierowca) i stylu jazdy (sportowy, ale nie bardzo szybki).

#5 ·
Zależy od osoby, stylu jazdy, wagi itp. Tylny amortyzator ma pewną regulację, więc zabawa tymi ustawieniami może to poprawić. Widły są jednak dość przestarzałe. Ulepszenie widelca sprawi, że rower będzie się lepiej prowadził, ale podkreśli również, jak zły jest tylny amortyzator. Zacząłbym od widelców, gdybym nie robił tego wszystkiego na raz.

#7 ·
Tylko informacja o TFX. Budują go tak, że zbiornik znajduje się w pozycji około 220 stopni, aby ominąć pochłaniacz węgla aktywnego. W rezultacie nie można zamontować błotnika żadnego typu, ponieważ koliduje on ze zbiornikiem. Ponadto, jeśli chcesz wyregulować 3-drogowy, jedno z pokręteł jest częściowo zablokowane przez fragment ramy pomocniczej pasażera. Można do niego dotrzeć, ale gdybyś usunął pochłaniacz węgla aktywnego, a zbiornik znajdowałby się na znaku 270 stopni, regulacja byłaby niezwykle łatwa I nadal mógłbyś chronić amortyzator za pomocą błotnika z rynku wtórnego. Gdybym wiedział to wcześniej, zamówiłbym jeden zbudowany ze zbiornikiem na znaku 270 stopni, o ile jest to w ogóle możliwe.

Mam przyznać, że jestem trochę zaniepokojony zużyciem wału, ponieważ jeżdżę nim po dość trudnych szlakach. Czas pokaże. Prawdopodobnie będę musiał pociąć błotnik, aby zrobić miejsce dla zbiornika, a mimo to jakoś zablokować przedostawanie się brudu, ale w tej cenie miałem nadzieję, że będzie pasował od razu.

#8 ·
Tylko kilka słów o TFX. Budują go tak, że zbiornik znajduje się w położeniu około 220 stopni, aby ominąć pochłaniacz oparów. W rezultacie nie można zamontować żadnego błotnika, ponieważ koliduje on ze zbiornikiem. Ponadto, jeśli chcesz wyregulować 3-drogowy, jedno z pokręteł jest częściowo zablokowane przez fragment ramy pomocniczej pasażera. Można do niego dotrzeć, ale gdyby usunąć pochłaniacz oparów, a zbiornik znajdowałby się na znaku 270 stopni, regulacja byłaby niezwykle łatwa I nadal można by chronić amortyzator za pomocą jakiegoś błotnika z rynku wtórnego. Gdybym wiedział to wcześniej, zamówiłbym jeden zbudowany ze zbiornikiem na znaku 270 stopni, jeśli to w ogóle możliwe.

Mam pewne obawy dotyczące zużycia wału, ponieważ jeżdżę nim po dość nierównych szlakach. Czas pokaże. Prawdopodobnie będę musiał pociąć błotnik, aby zrobić miejsce na zbiornik, a mimo to zablokować przedostawanie się brudu, ale w tej cenie miałem nadzieję, że będzie pasował od razu.
Mam osłonę amortyzatora R&G na swoim amortyzatorze. Dostałem ją do R1200GS, ponieważ mój amortyzator jest dłuższy.
R&G Racing Shocktube BMW R1200GS / Adventure - RevZilla

143862

#11 ·
Zobacz, co przyszło dzisiaj!! :D
144639

144640

Niestety, dopiero w przyszłym tygodniu (z pomocą przyjaciela, który jest znacznie lepszym mechanikiem ode mnie) będę mógł zamontować nowy tylny amortyzator i sprężyny RaceTech, które dostałem kilka tygodni temu. W tym tygodniu w pracy jest szaleństwo, a ja i moja żona wyjeżdżamy na weekend (jej SUV-em, ugh - chciałbym móc wziąć motocykl lub mojego Miata). Po zamontowaniu i wyregulowaniu tylnego amortyzatora moje główne modyfikacje zostaną zakończone!

Nawiasem mówiąc, zdecydowałem się na podstawowy amortyzator, ponieważ jestem kierowcą typu "ustaw i zapomnij". Jeżdżę tylko solo i nie wożę dużo bagażu w podróży. Zawsze byłem zadowolony z podstawowego amortyzatora w moim starym motocyklu, a poza tym, że prawdopodobnie nigdy nie zmienię ustawień, zaoszczędziłem kilkaset dolarów, kupując model podstawowy. I nie będzie problemów z ustaleniem, gdzie umieścić nieistniejący zbiornik, aby nie uderzał w pochłaniacz węgla aktywnego ani MudSling, który zainstalowałem tej wiosny.

Poza tym miałem dość beznadziejny i bardzo stresujący dzień w pracy. Widok tego pudełka, kiedy wróciłem dziś wieczorem do domu, poprawił mi nastrój! :)

#29 ·
Zainstalowałem dzisiaj mój TFX z The Beemer Shop. Wciąż muszę go dopracować, ale czuję się jak duża poprawa w stosunku do oryginału. Kazałem również Traxxion zainstalować ich wkłady AK20 w widelcach.

Image

Image

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Kontynuując mój post sprzed kilku miesięcy. Sprawdziłem i ustawiłem ugięcie wstępne na moich wkładach Traxxion AK20 w oryginalnych widelcach i amortyzatorze TFX142. Mam za sobą sporo jazdy po ulicach i 4 dni na torze i jestem naprawdę zadowolony z tego połączenia.

#14 ·
Cześć wszystkim.

Fabryczny amortyzator jest 🤬, wiemy o tym.

Próbowałem dowiedzieć się jak najwięcej o zawieszeniu i o tym, jak je wybierać i ustawiać, co zaspokoiło zarówno naturalny apetyt na wiedzę, jak i inny na kupowanie błyszczących części.

Ohlins nie ma dla mnie sensu, chyba że kupuje się rzeczy na poziomie TTX, i niestety linia motocyklowa Nitrona nie jest dystrybuowana tam, gdzie mieszkam.

Matris jest jednak dość szeroko reprezentowany. Wygląda na najwyższej klasy sprzęt, ale TFX wygląda jeszcze lepiej po pewnych badaniach.

Co sądzicie o swoich amortyzatorach?
Nadal dobre?

Trójdrożny regulowany model z zewnętrzną regulacją napięcia wstępnego również wydaje się idealny. Mniej więcej w tej samej cenie co dwukierunkowy Matris i podoba mi się pomysł oddzielnego zaworu szybkiego dla dziur, ponieważ wydają się one pojawiać coraz częściej.

Serwis jest jednak problemem, ale z pewnością nie trzeba go robić co roku, ponieważ moja jazda jest dość spokojna.

#15 ·
Mam TFX. Zainstalowałem trójdrożny pod koniec czerwca i przejechałem nim około 3000 mil w tym miesiącu. Jest naprawdę fajny. Żałuję, że nie zdecydowałem się na zdalny regulator napięcia wstępnego. Zrezygnowałem z niego, ponieważ pomyślałem, że rzadko będę go regulował, a w razie potrzeby użyję klucza. Cóż, nie mogę włożyć klucza pod żadnym kątem, więc teraz muszę wyjąć amortyzator, aby go wyregulować.

#16 ·
Mam TFX. Zainstalowałem trójdrożny pod koniec czerwca i przejechałem nim około 3000 mil w tym miesiącu. Jest naprawdę fajny. Żałuję, że nie zdecydowałem się na zdalną regulację napięcia wstępnego. Zrezygnowałem z niej, ponieważ pomyślałem, że rzadko będę ją regulował, a w razie potrzeby użyję klucza. Cóż, nie mogę włożyć klucza pod żadnym kątem, więc teraz muszę wyjąć amortyzator, aby go wyregulować.
Dziękuję za odpowiedź.

Zdalna regulacja napięcia wstępnego to jeden z tych luksusów, które zawsze kojarzę z amortyzatorami z rynku wtórnego. Chociaż dodatkowy koszt HPA boli tymczasowo, irytacja związana z brakiem takiego rozwiązania trwa tak długo, jak powstrzymuje się od ulepszenia amortyzatora, co w moim przypadku oznaczałoby na zawsze, ponieważ mam lekką skłonność do lenistwa.

Jaki jest rok modelowy Twojego Nine T, jeśli mogę zapytać?

Zastanawiam się, czy mogliby zrobić amortyzator ze zdalnym zbiornikiem.

#18 · (Edited)
Z pomocą przyjaciela, tydzień temu zainstalowałem nowy amortyzator TFX 140 (bez pilota i zbiornika) w moim R9T Pure. Przejechałem zaledwie kilkaset mil na nowym amortyzatorze i jeszcze nie jeździłem sportowo, ale już teraz widzę, że to duże ulepszenie. Nie powiedziałbym, że to różnica nie do poznania, ale jest wyraźnie lepiej. Planuję zwiększyć tłumienie odbicia o kilka kliknięć, ale nawet tak jest całkiem dobrze.

Planuję w pewnym momencie napisać moją historię o zawieszeniu, w tym o przednim kole, gdzie wymieniłem sprężyny OEM na zestaw z RaceTech. Ale chciałbym mieć szansę naprawdę przetestować mój motocykl, zanim podzielę się moim doświadczeniem i perspektywą.

Edytowane:
Zwiększyłem tłumienie odbicia o dwa kliknięcia podczas dzisiejszej jazdy. Zauważyłem, że miałem lekkie podskakiwanie na nierównościach i wybojach, ponieważ tył jakby "pogo-wał" po takich nierównościach. (Uwaga: Nie jest to termin techniczny. 😉) Kilka dni temu zrobiłem małe rozeznanie w temacie, a w piątek zadzwoniłem do Beemer Shop, gdzie kupiłem amortyzator, aby poprosić o radę. Wydaje się, że rozwiązało to problem, który miałem.

#19 ·
Hej TimC
Gratulacje z okazji nowego Scramblera i witamy na forum z Ohio, USA! :)

Popularne opcje tylnego amortyzatora dla R9T to Ohlins, TFX i Wilbers. Właśnie zainstalowałem TFX 140 i była to ogromna poprawa. Ale chciałbym dodać, że jestem znacznie cięższym kierowcą niż przeciętny. Moja modernizacja była naprawdę konieczna. (Wymieniłem również sprężyny widelca.) Moja rada dla Ciebie byłaby taka, aby spróbować wyregulować standardowy tylny amortyzator, zanim zainwestujesz czas i pieniądze w nowy tylny amortyzator.

Miłej zabawy z nowym motocyklem i bezpiecznej jazdy!
Hej TIM,
czy mógłbyś proszę wejść trochę bardziej w szczegóły, co tak naprawdę zostało ulepszone?
dziękuję bracie!

#20 ·
Hey TimC

Czy mógłbyś proszę wejść trochę bardziej w szczegóły na temat tego, co tak naprawdę zostało ulepszone?
dzięki bracie!
Uważam, że dobijałem zarówno przód, jak i tył przed moimi ulepszeniami. Teraz jazda jest twarda, ale wystarczająco miękka, aby pochłaniać nierówności, nie sprawiając, że są one tak ostre jak wcześniej. Mam również mniejsze nurkowanie widelca i mniejsze ugięcie, szczególnie na tylnym amortyzatorze.

#22 ·
Jestem w Kanadzie, więc zamówiłem swój bezpośrednio z TFX.

> standardowy amortyzator ma skok 139,7 mm, a Twój TFX dodał 44 mm, co daje łącznie 183,7 mm?
Nie do końca. Myli Pan/Pani skok amortyzatora i zawieszenia. Skok standardowego amortyzatora został zwiększony o około 24 do 26 mm, więc skok zawieszenia wzrósł ze 139 mm do około 184 mm. Mam regulator wysokości na amortyzatorze, który pozwala mi dodać do 5 mm do długości amortyzatora, co zwiększyłoby skok zawieszenia o około 12 lub 14 mm.

Mam nadzieję, że to ma sens

#23 ·
Jestem w Kanadzie, więc zamówiłem swój bezpośrednio z TFX.

Nie do końca. Myli Pan/Pani skok amortyzatora i skok zawieszenia. Standardowy skok amortyzatora został zwiększony o około 24 do 26 mm, więc skok zawieszenia został zwiększony ze 139 mm do około 184 mm. Mam regulator wysokości na amortyzatorze, który pozwala mi dodać do 5 mm do długości amortyzatora, co zwiększyłoby skok zawieszenia o około 12 lub 14 mm.

Mam nadzieję, że to ma sens
Ok, rozumiem....ale podsumowując, 184 mm to skok tylnego zawieszenia, który osiągnąłeś/osiągnęłaś z tym amortyzatorem. W mojej zagmatwanej matematyce doszedłem/doszłam do tej samej liczby... Dodatkowa regulacja 5 mm jest miła, czy to standardowa cecha tego amortyzatora? Wiem, że w Wilbers jest opcjonalna.
Człowieku, nie rozumiem, dlaczego strona internetowa TFX nie ma wszystkich tych informacji od razu dostępnych.....
Wygląda na to, że ten amortyzator TFX +25mm i wkłady Traxxion Dynamics +20mm to opcja, którą powinienem/powinnam wybrać. Jakość jazdy bez wątpienia się poprawi, mam nadzieję, że zwiększenie wysokości jazdy wystarczy, aby zmienić kucającą postawę, jaką ma teraz motocykl.
Dziękuję GapRunr!

#25 ·
Ostatnio odbyłem kilka jazd moim Classic z 2014 roku z tylnym amortyzatorem TFX 140 i progresywnymi sprężynami EPM w widelcach i nie mógłbym być bardziej zadowolony z tego zestawu! Nie jestem żadnym zawodnikiem, ale dla mnie to zupełnie inny motocykl - lepiej trzyma się drogi, mniej odczuwalne są nierówności, a jednocześnie nie jest miękki. Przy okazji, do tej pory zostawiłem TFX tak, jak skonfigurował go BeemerShop.

• Like
Reactions: TimC
#30 · (Edited)
Och. te wkłady kosztują dwa razy więcej niż Andreani tall. Zastanawiam się, jaka jest różnica?
Nie chcę podawać błędnych informacji, ale Ted powiedział mi, że rozmawiał z Andreani, aby dowiedzieć się, w jaki sposób udało im się wyprodukować tak tani wkład i że wiązało się to z uproszczeniem ogólnej konstrukcji, funkcji i jakości komponentów. Nie sądzę, żeby to oznaczało "jakość do bani", tylko nie jakość Ohlins.
Zawsze możesz do niego zadzwonić, ponieważ masz wkłady Andreani. A te z Traxxion Dynamics wydają się mieć dużo technologii, badań i rozwoju oraz jakości komponentów, produkcja w USA również pomaga podnieść cenę, ale znowu, Ted jest w stałym kontakcie z tymi firmami, więc zna szczegółowe informacje, do których żaden z nas nie ma dostępu. Ściśle współpracuje z tymi firmami, opracowując części i wszystko.
Mówiąc konkretnie o moim motocyklu, Urban GS 2021 i innych rocznikach UGS, powiedział, że wkłady TFX 142 +25 mm i Traxxion Dynamics +20 mm to jak dotąd najlepsze połączenie dla naszych motocykli, o ile chce się zachować standardowe widelce (które trzeba zmodyfikować wewnętrznie). Jestem pewien, że następnym poziomem jest wymiana widelców itp., ale w tym momencie równie dobrze można sprzedać to cholerstwo i kupić R1250GS lub KTM itp.
Po ulepszeniu zawieszenia za 3 tys. dolarów, mój UGS będzie tak drogi jak KTM 1290 Adventure R. Inne charaktery, misja i "magia", ale człowieku, powiedziałem BMW, że muszą doprowadzić swoje sprawy do porządku. Uwielbiam ten motocykl, a cena nie jest sposobem na mierzenie motocykla, ale "za" cenę, którą płacimy, powinniśmy przynajmniej dostać lepszy tylny amortyzator, regulowane widelce i większy skok... moim zdaniem niewiele do zażądania.

#32 · (Edited)
@Jackobean TFX był niesamowity. Wydałem dodatkowe pieniądze na trójdrożną regulację i było warto. Jest miękki i elastyczny podczas jazdy po kamieniach, małych kłodach itp. w terenie przy niższych prędkościach i twardy przy wyższych prędkościach na wybojach, dziurach itp.

TFX może to zrobić dla prawie każdej wagi. Jestem cięższy od ciebie i nigdy się nie dobijał od czasu, gdy go zainstalowałem, pomimo tego, że od czasu do czasu trochę się wznoszę. Przednie wkłady Andreani również zrobiły ogromną różnicę. W moim 2018 roku przód sprawiał wrażenie, jakby był sprężynowany dla kierowcy o wadze 150 funtów, a tył dla kierowcy o wadze 250 funtów.

#33 ·
Cześć wszystkim, odebrałem amortyzator TFX142 z rynku, naprawdę podekscytowany, żeby go zainstalować, ale chcę wydłużyć jego długość tak bardzo, jak to możliwe, zanim to zrobię... ale nakrętka kontrująca na dole amortyzatora nie chce się ruszyć. Czuję, że uszkodzę coś, zanim w ogóle odkręcę nakrętkę. Jakieś sugestie?

#35 ·
Zadzwoniłbym do Teda z The Beemer Shop
Wysłałem e-mail, odpisał mi prawie natychmiast i powiedział, że nie ma nic specjalnego, tylko nakrętka, którą trzeba poluzować. Ostrzegł przed majstrowaniem przy regulatorze długości. Jest cholernie ciasny, nawet drgnął, więc chyba po prostu go tak zainstaluję. +25 mm to prawdopodobnie wszystko, czego potrzebuję, a jeśli naprawdę chcę dodatkowe 15 mm wysokości jazdy, wyślę go.

#36 ·
Hej wszystkim - próbuję ustalić, czy powinienem wybrać Wilbers 642 z podniesieniem 30 mm czy TFX 142 z podniesieniem 25 mm.

Zdecydowanie jeżdżę sporo po żwirze, szlakach dla skuterów śnieżnych, terenie typu BDR - więc bardziej terenowo, a nie sztywno sportowo/drogowo zorientowane zawieszenie.

Czy wszyscy wasi kierowcy TFX na UGS są nadal zadowoleni? Czy ktoś jeździł na obu i mógłby je porównać?

Dzięki za pomoc!

#38 ·
Sugerowałbym zadzwonienie do Teda Portera z Beemershop i porozmawianie z nim bezpośrednio o swoich potrzebach. Ted zna się na zawieszeniach i sprzedaje oba, więc nie ma żadnych ukrytych motywów...
Och, rozmawiałem z nim obszernie - mocno promował TFX. Nawet tak naprawdę nie brał pod uwagę Wilbersa. Sprzedaje oba, ale z pewnością wydawał się stronniczy, dlatego pytam społeczność o więcej rzeczywistych doświadczeń użytkowników :)

#40 ·
@GapRunr - jakiej długości amortyzator TFX zamówiłeś?

Otrzymałem następujący podział od Jeffa @ Beemershop:

+40 mm oznacza +40 mm na tylnym kole, a nie amortyzator +40 mm.

Przełożenie ruchu w tym motocyklu wynosi 2,9 do 1.

Twój standardowy amortyzator ma długość 374 mm. Twój TFX ma długość 388 mm.

388 - 374 = 14 mm

14 mm x 2,9 przełożenia ruchu = 40,6 mm wyżej na tylnym kole.
Patrząc na przełożenie ruchu Jeffa, amortyzator 395 byłby dłuższy o 23 mm i podniósłby motocykl o 66,7 mm w porównaniu do zaledwie 40 mm z przodu z wysokim wkładem Andreani.
Ciekawi mnie, jak to zmienia geometrię i prowadzenie motocykla?

#41 ·
@GapRunr - jakiej długości amortyzator TFX zamówiłeś?

Dostałem następujący podział od Jeffa @ Beemershop:

Patrząc na przełożenie Jeffa, amortyzator 395 byłby dłuższy o 23 mm i podniósłby motocykl o 66,7 mm w porównaniu do zaledwie 40 mm z przodu z wysokim wkładem Andreani.
Ciekawe, jak to zmienia geometrię i prowadzenie motocykla?
Cóż, zmienia. Zauważyłem bardziej aktywną pozycję siedzącą z nutą klimatów supermoto. Świetnie się bawiłem w Kanionie.
Jeśli nie jesteś zbyt wysoki i chcesz zobaczyć większy kąt pochylenia, możesz zrezygnować z pełnego 70 mm przedłużenia z tyłu i dodać tylko tyle, ile odpowiada Twojemu osobistemu gustowi.

• Like
Reactions: Catskills_UrbanGS