BMW NineT Forum banner
741 - 760 of 962 Posts
Do tych, którzy zainstalowali wkłady Ohlins w widelcach teleskopowych. Zrobiłeś to sam, czy skorzystałeś z pomocy profesjonalisty? Kupiłem wkłady Nix 22, ale szukam instrukcji, jak zrobić to samemu w modelu Pure 2020 (moje umiejętności ograniczają się tylko do wymiany oleju silnikowego i montażu podkładek pod kierownicę), więc jestem trochę sceptyczny, aby rozpocząć próby DIY na widelcach, dopóki nie będę wiedział, co robię.

Do tych, którzy zainstalowali wkłady kartridżowe Ohlins w widelcach teleskopowych. Czy zrobiłeś to sam, czy skorzystałeś z pomocy profesjonalisty? Kupiłem wkłady kartridżowe nix 22, ale szukam instrukcji, jak zrobić to samemu w 2020 pure (mój poziom umiejętności to tylko wymiana oleju silnikowego i montaż podwyższeń kierownicy), więc jestem trochę sceptyczny, aby rozpocząć próbę DIY na widelcach, dopóki nie będę wiedział, co robię.
Zleciłem ich montaż i dostrojenie do mojej wagi w warsztacie, który zajmuje się zawieszeniem motocykli wyścigowych.

Ponownie piszę po ustawieniu ugięcia i przejechaniu kilkuset mil na nowym amortyzatorze. Czuję się bardziej panujący nad sytuacją, a motocykl wydaje się ogólnie bezpieczniejszy. Znacząco. Rower jest teraz absolutnie niesamowity. Zakochany w amortyzatorze, tak naprawdę było warto.

Kartridże do widelca są niedostępne do czerwca, więc będą musiały poczekać.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

BM640 ma regulator napięcia wstępnego, który wymaga klucza imbusowego do obracania, za pomocą którego reguluje się napięcie wstępne, dla mnie ten wydatek jest bezcelowy, ponieważ nadal trzeba nosić lub znaleźć narzędzie do regulacji napięcia wstępnego, zaoszczędź pieniądze i kup BM641, który używa kołnierzy blokujących i dostarczają klucz C ze wstrząsem. To kolejny powód, dla którego wybrałem sprzęt Nitron, ponieważ oferują hydrauliczny regulator napięcia wstępnego, który preferuję dla wygody.
Nie zgadzam się z oszczędzaniem pieniędzy i kupowaniem 641. Regulacja napięcia wstępnego w 640 za pomocą klucza imbusowego 8 mm - który następnie bardzo łatwo obraca hydrauliczny regulator napięcia wstępnego na amortyzatorze - jest bez wysiłku i szybka w porównaniu do regulacji kołnierza blokującego i pierścienia regulacyjnego w 641 za pomocą klucza C.

Ponadto regulator napięcia wstępnego jest gwintowany w 640, więc można na nim umieścić pokrętło, jeśli chcesz regulować go ręcznie. Prościej się nie da.

Mam 5-calowy klucz nasadowy 8 mm na rzadkie chwile, kiedy chcę wyregulować 640 w locie, łatwo włożyć do kieszeni, gdy jest to potrzebne. Ponadto 640 jest łatwy do regulacji nawet z motocyklem na ziemi dzięki hydraulicznemu regulatorowi. Dodawanie napięcia wstępnego za pomocą kluczy C jest znacznie trudniejsze z motocyklem na ziemi.

Ohlins oferuje teraz podniesiony tylny amortyzator, który podnosi motocykl o 40-70 mm wyżej niż standardowy dla Scramblera/Urban GS. Właśnie ulepszyłem zawieszenie mojego Scramblera i jak dotąd nowy tylny amortyzator jest fantastyczny

Cześć 2Shoes, jaka jest wysokość twojego amortyzatora na zdjęciach? 40 mm?
Dzięki

Cześć 2Shoes, na twoich zdjęciach jaka jest wysokość twojego amortyzatora? 40mm?
Dzięki
Tak, tylny amortyzator jest podniesiony o 40 mm, wkłady przedniego widelca mają 50 mm. Zrobiło to ogromną różnicę. Myślę, że gdybym mógł cofnąć się i zrobić to wszystko jeszcze raz, wolałbym mieć zawieszenie podniesione o 20-25 mm zamiast 50 mm. Jest teraz trochę wysokie, po prostu trzeba się przyzwyczaić.

Widziałem wiele różnych zdjęć amortyzatorów Ohlins w kilku sklepach internetowych.

Czy można śmiało powiedzieć, że wszystkie tylne amortyzatory Ohlins BM640 to ta sama część? BM640 Unit Garage i BM640 Wunderlich wyglądają jak dwa różne amortyzatory, a może to tylko kwestia estetyki z różnymi kolorami sprężyn?

Zamówiłem BM640 z Wunderlich i widzę, że Unit ma inny wygląd produktu. Czy istnieje również różnica między serią modeli Blackline?

Cześć wszystkim, przeczytałem wiele wątków, ale nie znalazłem rozwiązania... Czy ktoś zainstalował tylny amortyzator (ohlins) w scramblerze, Z rezerwuarem Piggyback, oczywiście usuwając kanister? Pod koniec dnia patrzę na BM640, ale z rezerwuarem Piggyback. Rozmawiałem już z włoskim dystrybutorem i powiedzieli mi, że jedynym możliwym sposobem jest spróbowanie zainstalowania zewnętrznego zbiornika z rurą i przeprowadzenie testu. Czy ktoś z was już to zrobił? Proszę o pomoc!

Rozmawiałem właśnie z Danem Kyle @ Kyle Racing - Roadracing Motorcycle Suspension, moim gościem od wszystkiego, co dotyczy Ohlins. Wysyłam amortyzatory z 1200R do przebudowy i pomyślałem, że zdobędę jak najwięcej informacji dla nas wszystkich, rozmawiając z nim.

Poinformował mnie, że dzisiaj otrzymał nowe numery części i informacje o amortyzatorach Ohlins - amortyzatory, zestawy wkładów i widelce wykonane specjalnie dla NineT pojawią się wkrótce.

Amortyzator ma numer części BM440 i będzie je sprzedawał za 990 $, sprężynowany dla Twojej wagi. Kod tego, co zawiera amortyzator, jest następujący:
S46 = tłok 46 mm
P = zbiornik piggyback
R1 = Odbicie, regulacja wolnej prędkości
C1 = Kompresja, regulacja wolnej prędkości
B = Zintegrowana regulacja napięcia wstępnego

Będzie miał również zestawy wkładów do widelców Ohlins NIX, specyficzne dla NineT, numer części FGK231 ze sprężynami za 1200 $ plus koszty wysyłki do i od niego. Regulacja kompresji, odbicia i napięcia wstępnego.

Będzie również kompletny zestaw widelców Ohlins w kolorze czarnym, numer części FGRT216 od niego za 2150 $ plus koszty wysyłki do Ciebie. Regulacja kompresji, odbicia i napięcia wstępnego.
Czarne widelce.... TAK! :D

Kto więc zamierza ulepszyć swoje zawieszenie?
Do przyszłego roku przejadę wystarczająco dużo kilometrów na motocyklu, aby uzasadnić Ohlins na całym świecie, jeśli jesteś poza „normalną” wagą kierowcy, z jaką dostarczany jest motocykl, masz teraz opcje, aby w pełni wykorzystać prowadzenie swojego motocykla. :D
Zapytałem go, czy mógłby wymienić amortyzator OEM na inną sprężynę, ale nie mógł odpowiedzieć, nie mając go w ręku.
Zainstalowałem tylne wkłady BM-650 i przednie NIX, aby pasowały do mojej wagi 250 funtów.
Ogromna poprawa w stosunku do standardowego badziewia BMW.

Czy ktoś ma rekomendację, gdzie kupić amortyzator tylny Ohlins online w Wielkiej Brytanii? Widziałem kilka ogłoszeń na eBayu, które wydają się być wysyłane głównie z Włoch i nie jestem pewien, czy zostaną one poprawnie skonfigurowane dla wagi kierowcy i stylu jazdy itp. Chociaż wolałbym Ohlins, ponieważ mam z nimi doświadczenie i miałem je w poprzednich motocyklach, mogę skończyć zamawiając Wilbers, ponieważ strona internetowa wydaje się zadawać właściwe pytania dotyczące wagi kierowcy i zamierzonego użytkowania. Dzięki

Właśnie wróciłem z pierwszej jazdy z w końcu zamontowanymi wkładami Ohlins Nix. Wcześniej (kilka miesięcy temu) zamontowałem tylny amortyzator 640 i to była ogromna poprawa dla motocykla. Dodanie wkładów usunęło nurkowanie podczas hamowania i znacznie ustabilizowało zawieszenie, szczególnie przy prędkościach powyżej 75 mil na godzinę. Teraz jest super stabilny, niezbyt twardy ani szarpiący, ale w sam raz. Gorąco polecam pełny zestaw Ohlins.

• Like
Reactions: The Hack
Serdecznie witamy, Sir.

Darren jest bardzo pomocnym facetem i bardzo hojnym w oferowaniu swojego czasu, aby w pełni wyjaśnić sprawy, abyś mógł podjąć świadomą decyzję przed zakupem, aby upewnić się, że otrzymujesz odpowiedni zestaw, który jest odpowiedni dla Twoich potrzeb lub wymagań.

• Like
Reactions: The Hack
Jazda jest niesamowita. Moje linie są teraz znacznie prostsze na zakrętach. Bardziej jak na szynach. Nawet nie zdawałem sobie sprawy, jak bardzo wcześniej się chwiałem. Teraz jadę znacznie szybciej przez te same zakręty z mniejszym wysiłkiem. Niska i wysoka prędkość jest bardziej stabilna. Ogólnie rzecz biorąc, moja jazda jest znacznie pewniejsza. Mój motocykl jest teraz na zupełnie innym poziomie.

Do zwykłej jazdy do pracy i jazdy po mieście w granicach prędkości nadal czuję każdą małą nierówność, ale teraz jest bardziej kontrolowana, jakbym nie musiał się przygotowywać ani siadać. Ohlins jest trochę sztywniejszy, niż bym chciał. Ale to wszystko rzeczy, o których rozmawialiśmy, więc trochę się tego spodziewałem. Było zimno i deszczowo. Od tego czasu przejechałem tylko jeden pełny zbiornik paliwa.

Zdecydowanie polecam ulepszenie zawieszenia OEM. Nawet jeśli nie szukasz zawieszenia na tor wyścigowy. Do zwykłego krążenia po mieście, rondach, parkingach itp. motocykl jest znacznie pewniejszy i przyjemniejszy w prowadzeniu.
Rozważam zakup BM 440 ze sprężyną 57/150/140 Black (21115-54B), która moim zdaniem będzie podobna do 01093-54Y. Ważę ok. 140-145 funtów (150-155 funtów z pełnym wyposażeniem i laptopem). Czy wartość sprężyny 140 była właściwym wyborem? Czy wiesz, czy trzeba będzie dodać dodatkowe podkładki/podkładki z tyłu, aby pasowały, tak aby wysokość była podobna do standardowych sprężyn fabrycznych?

Zamontowałem wkłady Ohlins ze sprężynami i płynem Ohlins. Ogromna poprawa i daje porównywalną wydajność do zakupu całych widelców Ohlins, pomijając estetykę zewnętrzną Ohlins. Mimo to, przyklej naklejkę Ohlins na goleni widelca i niewiele osób zauważy różnicę. Zainstalowałem również tylny amortyzator i amortyzator skrętu Ohlins. Widelce już się nie stukają cały czas, a prowadzenie jest znacznie lepsze, dzięki czemu motocykl jedzie po szynach niezależnie od nawierzchni. Zmiana amortyzatora skrętu jest, jak sądzę, bardziej kwestią wyglądu, chociaż jest to znacznie lepiej zaprojektowany element niż standardowy.
Cześć, chcę kupić wkłady NIX 30 Ohlins (FKS 505) ze sprężyną (08790-90). Czy wiesz, czy jest to prosta wymiana, czy będę musiał kupić nowe oryginalne uszczelki, o-ringi, kołki i uszczelki BMW na wypadek, gdyby mój lokalny mechanik zawieszenia popełnił błąd podczas demontażu moich standardowych odwróconych widelców zawieszenia. Mam r NineT Classic wyprodukowany w 2017 roku? Z góry dziękuję!

Planuję ulepszyć tylne zawieszenie do Ohlins z piggy back w moim nowiutkim BMW r nine t z 2020 roku - czy są jakieś problemy z dopasowaniem lub instalacją w najnowszych modelach r nine t, o których powinienem wiedzieć? Jakiego modelu tylnego zawieszenia Ohlin użyłeś? Dziękuję

Zamontowałem wkłady Ohlins ze sprężynami i płynem Ohlins. Ogromna poprawa i daje porównywalne osiągi do kupna całych widelców Ohlins, pomijając estetykę zewnętrzną Ohlins.
Z szacunkiem nie zgadzam się z komentarzem „porównywalna wydajność”.

Oto dlaczego.....

Miałem dwa przypadki wycieku uszczelniaczy widelca w standardowych widelcach Sachs (bez wątpienia spowodowanych moim uporczywym, bardzo mocnym hamowaniem), oba razy naprawione w ramach gwarancji.

Mając dość tego problemu i spodziewając się tylko, że znów się powtórzy (i uporczywie powtarzać się będzie po tym), zacząłem badać, czy wybrać zestaw wkładów Ohlins, czy kompletne widelce Ohlins.

Otrzymałem poradę od brytyjskiego dostawcy, że jakość, a zwłaszcza tolerancje, standardowych widelców były słabe i że samo zamontowanie zestawów wkładów w tych widelcach znacznie poprawi jazdę, ale nie poprawi jakości materiału widelca i problemów z tolerancją produkcyjną. Oczywiste!

Wyjaśniono, że wymienne widelce Ohlins są znacznie lepsze w tych obszarach, a różnicę zauważy się natychmiast, nawet podczas montażu widelców, nie mówiąc już o jeździe na nich......do tego stopnia, że ​​podczas dokręcania zacisków osi lepsza obróbka na Ohlins oznacza, że ​​śruby przejdą z luźnych na ciasne w mgnieniu oka....zamiast śrub powoli coraz mocniej dokręcanych podczas dokręcania momentu obrotowego w Sachs.

Pomyślałem, że to tylko sprzedażowy bełkot, mający na celu sprzedanie mi droższych (i bardziej prawdopodobnie zyskownych) pełnych widelców zamiast tańszych zestawów wkładów. Udało mi się jednak wynegocjować ogromną zniżkę na pełne widelce, więc zdecydowałem się na nie.

Kiedy dotarły widelce Ohlins, znacznie wyższa jakość w porównaniu z jednostkami Sachs była natychmiast widoczna wizualnie.....ale następnie udowodniono to dalej, kiedy zamontowałem widelce i stwierdziłem, że to, co powiedziano mi o tolerancjach zacisków osi, było absolutną prawdą......brak uczucia miękkości podczas dokręcania, w przeciwieństwie do standardowych elementów. Porada, którą otrzymałem, była trafiona w dziesiątkę!

Oczywiście jakość jazdy i kontrola są teraz o niebo lepsze niż w przypadku standardowych widelców, ale nie tylko w komorze tłumienia, ale także lepsza sztywność widelca podczas hamowania i większa elastyczność boczna podczas wchodzenia w zakręt......a moje późne wybryki z pękaniem uszczelniaczy widelca nie stanowią już problemu.........ale gdybym zdecydował się tylko na wkłady do włożenia do niechlujnych widelców Sachs, bardzo wątpię, czy tak by było i nadal pękałbym uszczelniacze widelców OE i nie miałbym dodatkowych korzyści, jakie zapewniają pełne widelce Ohlins.

Właściciele, którzy zdecydują się na wkłady (dowolnej marki), mogą być zadowoleni ze swojego wyboru i to wspaniale. Ale jeśli jeździsz ostro, pełny widelec zamienny oferuje znacznie lepszą wydajność niż wkłady........proszę, nie wpadnij w pułapkę myślenia, że ​​dostajesz to samo za mniej pieniędzy, montując wkłady. Jeśli nigdy nie doświadczyłeś pełnych widelców, naprawdę nie wiesz, jak bardzo są lepsze pod każdym względem.

Wymienne widelce są drogie z jakiegoś powodu.......i z pewnością nie tylko ze względu na dodatkowy blask lub prestiż, jaki daje posiadanie na nich nazwy Ohlins.

Tak, tylny amortyzator jest podniesiony o 40 mm, wkłady przedniego widelca mają 50 mm. Zrobiło to ogromną różnicę. Myślę, że gdybym mógł cofnąć się i zrobić to wszystko jeszcze raz, wolałbym mieć zawieszenie podniesione o 20-25 mm zamiast 50 mm. Jest teraz trochę wysokie, po prostu trzeba się przyzwyczaić.
Czy udało Ci się podnieść przód tylko za pomocą wkładów z oryginalnymi widelcami?

741 - 760 of 962 Posts