BMW NineT Forum banner

Kompatybilne kierownice dla 9T (clip-ons, różne kierownice itp.)

1.1M views 200 replies 95 participants last post by  Stinkywheels  
#1 · (Edited by Moderator)
O ile rozumiem, widelec NineT jest mniej więcej taki sam jak w S1000RR, tylko uproszczony (nie regulowany). Oznacza to, że średnica do rozważenia dla clip-onów powinna wynosić 55 mm (czy ktoś może to potwierdzić?).

Jeśli chodzi o kierownicę, to jest to element o podwójnej średnicy, 28,6 mm na środku, 22 mm na końcach, jeśli dobrze zrozumiałem.

Clip-ony:

• ?
Kierownice:
  • BUELL Clubman z BUELL CR 1125 (zdjęcia poniżej)

• ?
__

#5 ·
Tak naprawdę nie rozumiem, jak kierownica Robby'ego wyglądałaby na rowerze, ale oto zdjęcie kierownicy LSL Fat-bar. Wyglądają całkiem fajnie i podoba mi się również złoty kolor na zdjęciu.

Image

Rozumiem, że wszyscy zamierzacie zmienić kierownicę w swoim nineT.

#52 ·
#7 ·
Pytanie do tej grupy, czy clip-ony są bardzo użyteczne na co dzień bez jednoczesnego zapewnienia tylnych zestawów? Wydaje się, że zmieniłoby to ergonomię w dużym stopniu, a brak kompensacji dla innego kąta pochylenia mógłby być bardzo niewygodny. Czy należy również dodać sekcję dla tylnych zestawów?

#145 ·
Pytanie dla tej grupy, czy clip-ony są bardzo użyteczne na co dzień bez jednoczesnego zapewnienia tylnych zestawów? Wydaje się, że zmieniłoby to ergonomię w dużym stopniu, a brak kompensacji dla innego kąta pochylenia mógłby być bardzo niewygodny. Czy należy również dodać sekcję dla tylnych zestawów?
Potwierdzam dyskomfort. Właściwie dostałem swój używany klasyk z klipsami i bez tylnych zestawów. To prawdopodobnie powód, dla którego poprzedni właściciel oddał go do dealera w rozliczeniu, mając na liczniku zaledwie 500 mil, i dlaczego podczas jazdy testowej nikt go nie kupił aż do mnie. Pierwszą rzeczą, jaką zrobiłem, było usunięcie klipsów, nie chciałem motocykla Cafe ani płacić za tylne zestawy. Jeśli lubisz jeździć z kolanami w pachach, wybierz klipsy i brak tylnych zestawów. Jeśli chcesz prawdziwego klimatu i wyglądu kawiarni, klipsy są obowiązkowe... i tak samo tylne zestawy.

#10 ·
So, here is the list:

Clip-ons:

• ?

Bars:

• ?

What do you think of this ace bar, that can be adjusted in many different ways (click on the image to see a photo gallery):
Ciekawy pomysł ze względu na zmienność, ale trochę zagracony przez przeguby regulacyjne.

Jeśli miałbym szukać innego drążka, to po to, żeby znaleźć taki, który najlepiej do mnie pasuje, a potem po prostu bym na nim jeździł. Nie ma potrzeby zmienności po zidentyfikowaniu dopasowania. Więc dla mnie drążek o stałym kształcie sprawdziłby się równie dobrze i zapewniłby czystszy wygląd.

Ale jeśli byłbyś zainteresowany zmianą geometrii dla różnych jazd, to regulowany drążek może być dobrym pomysłem. Ale nie dla mnie. Przyzwyczajam się do roweru i oczekuję, że będzie się zachowywał i był ustawiony w określony sposób.

#11 ·
Dzięki za te informacje. Muszę zmienić kierownicę na węższą, żeby przejechać przez londyński ruch uliczny i wnieść mojego R nine T przez moje drzwi wejściowe. Myślę, że zdecyduję się na Rizoma MA008B, ponieważ ich szerokość wynosi 720 mm. Podoba mi się również wygląd ich lusterek w końcówkach kierownicy. Czy ktoś ma coś więcej na ten temat? Ostatecznie mogę przejść na clip-ony, ale poczekam i zobaczę, jakie części się pojawią i co inni zrobią ze swoimi motocyklami.

#20 ·
you ordered some new rear sets too? your knees are gonna be in your armpits!
Nie, na razie żadnych zestawów tylnych. Ale nie jestem wystarczająco wysoki, żeby cierpieć z powodu tej modyfikacji. W każdym razie, jeśli pozycja nie będzie wygodna, spróbuję po prostu dodać kilka płyt adapterów tylnych (wykonanych na zamówienie). Jedynym zestawem tylnym, który pasuje do NineT, jest zestaw Gilles Tooling... który jest dość drogi...

#27 ·
#28 ·
So, here is the list:

Clip-ons:
  • ?
Bars:
  • BUELL Clubman from the BUELL CR 1125 (photos below)
  • ?

Thanks to the user 'Luutschen' sharing his experiences in our neighbour forum from Germany I decided to order one of those Clubmans to give it a go...

Image

Image

Image

Cheers
Love those bar end mirrors! Where do you think I could find them?

#32 ·
Moje rozwiązanie kierownicy

Chciałem węższą kierownicę, ale nie za bardzo obniżoną.
Najbliżej, co mogłem znaleźć, to kierownice Triumph STREET (nie Speed) Triple.
Szybko odkryłem, że były za wąskie, aby prawidłowo zamontować dźwignie,
więc zleciłem wykonanie zestawu niestandardowych adapterów ze stali nierdzewnej, które wkręcałyby się w kierownice Street Triple i mocowały końcówki kierownicy gwintem 16 mm x 2 mm. Daje to szerokość 27-1/2" w porównaniu do oryginalnych kierownic 32".

Przedłużyłem długość kierownicy o 7/8 (22 mm) i miałem dodatkowe przedłużenie o średnicy 0,530" o średnicy 1", aby móc zamontować lusterka na końcach kierownicy. Zleciłem nagwintowanie adaptera, aby móc zamontować śrubę 12 mm x 25, dzięki czemu mogłem użyć oryginalnych zaślepek.

Najtrudniejszymi częściami tej instalacji było wiercenie otworów w kierownicy dla prawidłowej orientacji uchwytów i zebranie 6 różnych rozmiarów kluczy Torx do demontażu/ponownego montażu uchwytów.

Załączam zdjęcia gotowego produktu

Attachments

#197 ·
Moje rozwiązanie kierownicy

Chciałem węższą kierownicę, ale nie za bardzo obniżoną.
Najbliżej, co mogłem znaleźć, to kierownice Triumph STREET (nie speed) Triple.
Szybko odkryłem, że były za wąskie, aby prawidłowo zamontować dźwignie,
więc zleciłem wykonanie zestawu niestandardowych adapterów ze stali nierdzewnej, które wkręcałyby się w kierownice Street Triple i trzymały końcówki kierownicy gwintem 16mmx2mm. Daje to szerokość 27-1/2" w porównaniu do oryginalnych kierownic 32".

Przedłużyłem długość kierownicy o 7/8 (22 mm) i miałem dodatkowe przedłużenie o 0,530" o średnicy 1", aby móc zamontować lusterka na końcach kierownicy. Zleciłem nagwintowanie adaptera, aby móc zamontować śrubę 12mmx25, dzięki czemu mogłem użyć oryginalnych zaślepek.

Najtrudniejszymi częściami tej instalacji było wiercenie otworów w kierownicy dla prawidłowej orientacji uchwytów i zebranie 6 różnych rozmiarów kluczy Torx do demontażu/ponownego montażu uchwytów.

Załączam zdjęcia gotowego produktu
Chciałbym, żeby mieli 7/8 triples. Chciałbym trochę niżej i węziej, nie tracąc lusterek. Ten wybrzuszony drążek to coś, wokół czego trzeba po prostu pracować.

#35 ·
Właśnie zainstalowałem regulowane clip-ony Apex 3" (55mm).

Link: https://www.apexmfg.com/products/apex-clip-ons/product/view/11/172

Jeśli chodzi o trudność instalacji: zacząłem o 19:30, a skończyłem o 23:30. Najtrudniejszą rzeczą było wywiercenie nowego otworu na manetki w odpowiedniej pozycji. Pomocne jest posiadanie drugiej osoby, która przytrzyma manetkę na miejscu i zaznaczy żądaną pozycję, podczas gdy Ty siedzisz na motocyklu z rękami w pozycji, w której chcesz je mieć. Lewą kierownicę zrobiłem sam i trochę obróciłem manetkę. Klakson jest teraz w obszarze, do którego mój kciuk naturalnie się przesuwa w kierunku kierunkowskazów. Nie trzeba dodawać, że podczas zmiany pasa ruchu w drodze do domu były co najmniej 2 sygnały dźwiękowe klaksonu, ale powinienem się do tego szybko przyzwyczaić. Te clip-ony wymagają również opuszczenia widelców, aby je nasunąć, co po podniesieniu motocykla jest tak naprawdę łatwiejsze, niż myślałem.

Jeśli chodzi o dopasowanie i komplikacje: kierownice nie mogą być używane do maksymalnej wysokości ze względu na kabel sprzęgła uderzający w prędkościomierz, jeśli zdecydujesz się zdjąć podkładkę z przedniej części widelca (opcja 1 na dołączonym obrazku). Jeśli nie masz nic przeciwko obróceniu clip-on tak, aby podkładka odchodziła z boku widelca, powinieneś móc wykorzystać całą wysokość, jednak kierownice będą musiały być mniej pochylone do tyłu, w przeciwnym razie uderzysz w zbiornik (opcja 2 na obrazku).

Jeśli chodzi o komfort: te kierownice to na pewno zobowiązanie. Są bardzo wysunięte do przodu i bardzo niskie. Mam potwornie długie ramiona, więc zasięg nie przeszkadza mi tak bardzo (1,90 m, 93 kg, 94 cm rękaw). Zdecydowanie zmieniają całe odczucie motocykla ze standardowego na pełnoprawny motocykl sportowy. Ponownie, nie wykorzystuję pełnej wysokości, ale wyobrażam sobie, że pozycja podczas jazdy i tak będzie bardzo agresywna.

I wreszcie wygląd... F$$kin NIESAMOWITY. Mam w drodze składane końcówki kierownicy CRG i na pewno zamieszczę zdjęcia, jak tylko zostaną zainstalowane. Chciałbym podziękować wszystkim na forum za wszystkie informacje. Bardzo pomogło to podczas projektu.

Attachments