Właśnie zainstalowałem regulowane clip-ony Apex 3" (55mm).
Link:
https://www.apexmfg.com/products/apex-clip-ons/product/view/11/172
Jeśli chodzi o trudność instalacji: zacząłem o 19:30, a skończyłem o 23:30. Najtrudniejszą rzeczą było wywiercenie nowego otworu na manetki w odpowiedniej pozycji. Pomocne jest posiadanie drugiej osoby, która przytrzyma manetkę na miejscu i zaznaczy żądaną pozycję, podczas gdy Ty siedzisz na motocyklu z rękami w pozycji, w której chcesz je mieć. Lewą kierownicę zrobiłem sam i trochę obróciłem manetkę. Klakson jest teraz w obszarze, do którego mój kciuk naturalnie się przesuwa w kierunku kierunkowskazów. Nie trzeba dodawać, że podczas zmiany pasa ruchu w drodze do domu były co najmniej 2 sygnały dźwiękowe klaksonu, ale powinienem się do tego szybko przyzwyczaić. Te clip-ony wymagają również opuszczenia widelców, aby je nasunąć, co po podniesieniu motocykla jest tak naprawdę łatwiejsze, niż myślałem.
Jeśli chodzi o dopasowanie i komplikacje: kierownice nie mogą być używane do maksymalnej wysokości ze względu na kabel sprzęgła uderzający w prędkościomierz, jeśli zdecydujesz się zdjąć podkładkę z przedniej części widelca (opcja 1 na dołączonym obrazku). Jeśli nie masz nic przeciwko obróceniu clip-on tak, aby podkładka odchodziła z boku widelca, powinieneś móc wykorzystać całą wysokość, jednak kierownice będą musiały być mniej pochylone do tyłu, w przeciwnym razie uderzysz w zbiornik (opcja 2 na obrazku).
Jeśli chodzi o komfort: te kierownice to na pewno zobowiązanie. Są bardzo wysunięte do przodu i bardzo niskie. Mam potwornie długie ramiona, więc zasięg nie przeszkadza mi tak bardzo (1,90 m, 93 kg, 94 cm rękaw). Zdecydowanie zmieniają całe odczucie motocykla ze standardowego na pełnoprawny motocykl sportowy. Ponownie, nie wykorzystuję pełnej wysokości, ale wyobrażam sobie, że pozycja podczas jazdy i tak będzie bardzo agresywna.
I wreszcie wygląd... F$$kin NIESAMOWITY. Mam w drodze składane końcówki kierownicy CRG i na pewno zamieszczę zdjęcia, jak tylko zostaną zainstalowane. Chciałbym podziękować wszystkim na forum za wszystkie informacje. Bardzo pomogło to podczas projektu.