BMW NineT Forum banner

Fałszywe neutralne zmiany biegów z 1 na 2.

3.2K views 18 replies 10 participants last post by  Lukas vdh  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Szukam rady, właśnie dostałem swój klasyczny model R9T z 2015 roku. Ma 33 000 km, więc wszystko powinno być płynne.

Kiedy ruszam ze świateł, mam dużo fałszywych luzów przy przechodzeniu z 1. na 2. bieg. Wciskam sprzęgło, zmieniam bieg na wyższy, puszczam sprzęgło i dodaję gazu. Ale częściej niż rzadko dostaję ten wstydliwy dźwięk. Jeśli tak się dzieje, gorączkowo próbuję zmienić bieg na wyższy i zwykle kończę na trzecim biegu. Wczoraj naprawdę musiałem szarpnąć dźwignią, żeby wbić 2. bieg. Wszystkie pozostałe biegi wchodzą płynnie, wystarczy delikatnie popchnąć dźwignię, a wchodzi w górę lub w dół. Te fałszywe luzy uniemożliwiają mi również szybkie ruszenie ze świateł i nie pomagają w budowaniu zaufania.

Proszę o radę, czy moja skrzynia biegów wymaga serwisu, czy może coś innego pomijam, a może robię coś źle?

Potrzebna pomoc, dzięki!

Lukas

#2 ·
Podczas zmiany na wyższy bieg spróbuj ścisnąć w górę (nie uderzać w górę), aż poczujesz górny ogranicznik. To sprzęgło to suche, jednotarczowe sprzęgło, podobne do samochodowego. Nie zachowuje się jak mokre, wielotarczowe sprzęgło większości innych motocykli.

Poza tym, jeśli nie ma solidnej historii serwisowej, wymień olej w skrzyni biegów i upewnij się, że jest prawidłowo napełniony zgodnie z instrukcją: motocykl w pozycji pionowej i powoli napełniaj skrzynię biegów, aż olej zacznie kapać z otworu wlewowego, 700 ml powinno wystarczyć.

Załączam instrukcję wymiany oleju w skrzyni biegów.

Attachments

#3 ·
Ciekawe!
Z mojego dotychczasowego doświadczenia z R9T wynika, że ten motocykl ma najbardziej dobrze zachowany luz.
Zawsze jest, gdy chcesz znaleźć luz i nigdy go nie ma, gdy go nie potrzebujesz.
Wciąż pamiętam, jak dealer motocykli radził mi, żebym był cierpliwy w znalezieniu luzu, a jeśli go nie znajdę, spróbowałbym kołysać motocyklem do przodu i do tyłu, aby znaleźć luz, co sprawiało wrażenie, że luz będzie jak szukanie igły w stogu siana. Nigdy nie miałem z tym problemów

#4 ·
@laalves
Czy zechciałbyś mnie oświecić i rozwinąć temat tego sprzęgła?
Co masz na myśli mówiąc ściskanie kontra uderzanie i co masz na myśli mówiąc górny ogranicznik?
Kto wie, może już to robię tak, jak mi mówisz, ale wydaje się, że tego nie rozumiem.
Być może jest to jak kontrowanie, wszyscy to robimy i tylko nieliczni, a może tylko ja, nigdy tego nie zrozumiałem.
Trudno mi było to pojąć, kiedy ktoś mi to pierwszy raz wyjaśnił.

#5 ·
Witaj Lukas!
Jak widzę w twoim innym poście ...
R9t to także mój pierwszy motocykl po zrobieniu prawa jazdy tej wiosny.
... powoli się do niego przyzwyczajaj, ponieważ jesteś nowicjuszem na motocyklach, więc prawdopodobnie trudno ci będzie porównać nawyki związane ze zmianą biegów.
Wypróbuj różne buty, które mogą dać ci lepsze wyczucie luzu dźwigni i/lub dostosuj położenie dźwigni zmiany biegów do kąta stopy. I sprawdź powyższe.
Z drugiej strony ściskanie (aby znaleźć punkt dla następnego biegu) lub uderzanie dźwigni zależy trochę od sytuacji na drodze. Wypróbuj, co działa najlepiej dla ciebie. Możesz nawet zmieniać biegi bez sprzęgła - ninetee jest bardzo rolniczy ;)

#6 ·
Czy wszystkie Twoje inne motocykle miały napęd łańcuchowy?

Jak już wspomniano, duże stare suche sprzęgło, generalnie wały napędowe mają tendencję do gorszego przełączania biegów w porównaniu do napędu łańcuchowego i motocykli z mokrym sprzęgłem wielotarczowym................... Przynajmniej dopóki nie zapoznasz się z ich specyfiką.

Być może się mylę, ale wierzę, że to, co jest napisane o powolnym i cierpliwym obchodzeniu się z dźwignią, to to, co znam jako preload. Po prostu zastosuj trochę ruchu na dźwigni i poczekaj sekundę przed pełnym jej załączeniem, duże koło zamachowe i sprzęgło potrzebują trochę czasu, aby zwolnić, więc może wystąpić niedopasowanie w wałach po stronie silnika i koła. Pośpiech tylko pogorszy sprawę, moim zdaniem.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak źle może być, spróbuj starego BMW lub 5-biegowego Guzzi.

Myślę, że moja skrzynia R9T jest jak nóż przez masło w porównaniu do Guzzi, których skrzynie mogą wydawać dźwięki, które zwracają uwagę, jeśli zrobię to choć trochę źle.

#7 ·
Świetna rada podana powyżej.

Po pierwsze sprawdź poziom oleju, a jeszcze lepiej wymień go, aby mieć absolutną pewność, że jest świeży i ma odpowiednią jakość i ilość.

Następnie polecam sprawdzić/nasmarować tuleje/połączenia przegubowe itp. drążka zmiany biegów, aby upewnić się, że wszystko zmienia biegi płynnie i gładko.

Kiedy te punkty zostaną odhaczone, jedyne co pozostaje to Twoja rzeczywista technika zmiany biegów.........

Jak wspomniano, jest to dziwaczny, staroszkolny projekt.......celowe podniesienie dźwigni zmiany biegów (a nie szybkie popchnięcie), utrzymywane w górnej pozycji, aż do momentu, gdy wiesz, że następny bieg jest w pełni załączony przed zwolnieniem, działa dobrze w przypadku tych motocykli.........na pewno nie jest to skrzynia wyścigowa, to pewne!!!

#8 ·
Cześć wszystkim,

Szukam rady, właśnie dostałem swój klasyczny model R9T z 2015 roku. Ma 33 000 km, więc wszystko powinno być płynne.

Kiedy ruszam ze świateł, mam dużo fałszywych luzów przy przechodzeniu z 1. na 2. bieg. Wciskam sprzęgło, zmieniam bieg w górę, puszczam sprzęgło i dodaję gazu. Ale częściej niż nie, dostaję ten wstydliwy dźwięk. Jeśli tak się dzieje, gorączkowo próbuję zmienić bieg na wyższy i zwykle kończę na trzecim biegu. Wczoraj naprawdę musiałem szarpnąć dźwignią, żeby wbić 2. bieg. Wszystkie pozostałe biegi wchodzą płynnie, po prostu delikatnie popycham dźwignię i wchodzi w górę lub w dół. Te fałszywe luzy również uniemożliwiają mi szybkie ruszenie ze świateł i nie pomagają w budowaniu zaufania.

Proszę o radę, czy moja skrzynia biegów wymaga serwisu, czy może coś innego pomijam, a może robię coś źle?

Potrzebna pomoc, dzięki!

Lukas
Dziękuję wam wszystkim, to dobre rady!!!

Z poważaniem Lukas

#10 ·
Istnieje powszechny błąd, który popełniają wszyscy. Zawsze trzymaj dźwignię zmiany biegów w górze, aż zwolnisz sprzęgło. Nie pozwól, aby dźwignia zmiany biegów opadła, dopóki całkowicie nie zwolnisz sprzęgła i ponownie nie znajdziesz się pod mocą. Dzieje się tak, że zapadki sprzęgła skrzyni biegów nie są prawidłowo ustawione, a kiedy zmieniasz bieg w górę i zwalniasz, wykonałeś tylko POŁOWĘ zmiany. Zapadki uderzają o siebie i nie zazębiają się, aby umożliwić przesunięcie bębna selektora zmiany biegów i widełek zmiany biegów w celu włączenia kołnierza zapadki w celu włączenia następnego biegu.

Jest to bardziej powszechne w przypadku suchego sprzęgła, ponieważ ma mniejszy opór i łatwiej jest wewnętrznym częściom zatrzymać obracanie się, tak jak muszą, aby zapadki się zazębiały.

#16 ·
Jest jeden powszechny błąd, który popełniają wszyscy. Zawsze trzymaj dźwignię zmiany biegów w górze, aż zwolnisz sprzęgło. Nie zwalniaj dźwigni zmiany biegów, dopóki całkowicie nie zwolnisz sprzęgła i nie będziesz znowu pod mocą.
Szok! Chyba przez prawie 50 lat źle zmieniałem biegi. 😆 Próbowałem twojej metody kilka razy dzisiaj i udało mi się tylko raz... Przyznam, że faktycznie czułem, że wchodzi inaczej... Bardziej solidnie... Chyba.

Jedź dalej!

#11 ·
Jeśli mam podsumować proces zmiany biegów:

Krok 1: wstępne obciążenie dźwigni zmiany biegów (biegi wstępne)
Krok 2: wciśnij sprzęgło
Krok 3: podnieś dźwignię zmiany biegów do góry (biegi zazębiające się) i wyreguluj przepustnicę
Krok 4: zwolnij sprzęgło
Krok 5: zwolnij dźwignię zmiany biegów (biegi zazębione)

Świetnie! Nie uczą tego, gdy zdajesz prawo jazdy na Yamaha MT07. :)

Myślę, że z odrobiną treningu mogę to zapamiętać!

Dzięki za wskazówki. Dam znać, jak mi poszło.

Pozdrowienia z Holandii

#12 ·
Zatem, jeśli miałbym podsumować proces zmiany biegów:
Krok 1: wstępne obciążenie dźwigni zmiany biegów (wstępne zazębienie biegów)
Krok 2: wciśnięcie sprzęgła
Krok 3: celowe uniesienie dźwigni zmiany biegów w górę (zazębienie biegów) i regulacja przepustnicy
Krok 4: zwolnienie sprzęgła
Krok 5: rozluźnienie dźwigni zmiany biegów (zazębienie biegów)
Brzmi to jak dość dokładne podsumowanie płynnej, szybkiej zmiany biegów w naszych motocyklach. Brzmi to zbyt skomplikowanie, ale jak już się to opanuje, jest to naprawdę szybkie i proste.

Powiedziałbym, że nie musisz opanować tej dokładnej techniki, aby przejść z 1. na 2. bieg. Jeśli dasz dźwigni zmiany biegów solidne pchnięcie w górę, powinna ona zmienić bieg i nie znaleźć fałszywego luzu, niezależnie od techniki sprzęgła.

Inni członkowie dali ci już dobre rady dotyczące serwisowania skrzyni biegów. Dodałbym również, że dźwignia zmiany biegów jest regulowana i jeśli uważasz, że trudno jest ją wystarczająco wysoko wcisnąć, można ją przestawić tak, aby spoczywała niżej w spoczynku. Jest ona zamontowana na wałku wielowypustowym i jest łatwa do samodzielnego wykonania, ale będziesz potrzebować gniazda torx.

#13 ·
Cześć wszystkim,

Miałem wczoraj miłą przejażdżkę R NineT. Tylko jeden lub dwa fałszywe luzowania. Trzymanie dźwigni zmiany biegów w górze do momentu zwolnienia sprzęgła zadziałało.

Te jeden lub dwa fałszywe luzowania były wtedy, gdy się nie koncentrowałem.

Jutro zamontuję zestaw obniżający podnóżki Wunderlich, a następnie sprawdzę również ustawienie dźwigni zmiany biegów, jeśli będzie wymagało regulacji.

Dzięki za wszystkie wasze wskazówki.

Z poważaniem Lukas

#17 ·
Mam 9T i XSR900, a różnica w skrzyniach biegów jest dość zauważalna. Jak zauważyli Weegie i inni, to duże suche sprzęgło jednotarczowe z oddzielną skrzynią biegów w BMW. MT07, na której się uczyłeś, ma sprzęgło siedzące w oleju silnikowym. Moim zdaniem znacznie łatwiej się je zmienia i tolerują dużo nadużyć. Jeśli chodzi o to, to zdecydowanie zastosowałbym się do rady Gambo i wymienił olej w skrzyni biegów. Nie potrzeba go dużo (chyba 0,7 l), więc to tania naprawa. Wymieniłem swój na długo przed normalnym interwałem wymiany i po tym biegi wchodziły o wiele ładniej (ale wciąż nie tak płynnie jak w moim XSR :))

#19 ·
Mam 9T i XSR900 i różnica w skrzyniach biegów jest dość zauważalna. Jak Weegie i inni zauważyli, to duże suche sprzęgło jednotarczowe z oddzielną skrzynią biegów w BMW. MT07, na której się uczyłeś, ma sprzęgło siedzące w oleju silnikowym. Z mojego doświadczenia bardzo łatwo się je zmienia i tolerują dużo nadużyć. Jeśli chodzi o to, co jest warte, zdecydowanie zastosowałbym się do rady Gambo i wymienił olej w skrzyni biegów. Nie potrzeba dużo (myślę, że 0,7 l), więc to tania naprawa. Wymieniłem swój na długo przed normalnym interwałem wymiany i po tym biegi zmieniały się o wiele ładniej (ale wciąż nie tak płynnie jak w moim XSR :))
Wymieniłem dziś olej w skrzyni biegów, skrzynia jest teraz dość płynna. Dzięki mojej ulepszonej technice zmiany biegów (wstępne obciążenie) nigdy nie mam już fałszywych luzów. Jazda jest w tej chwili na najwyższym poziomie!!!!