BMW NineT Forum banner
21 - 27 of 27 Posts
Właściwie zbliżam się do momentu, w którym to zrobię, ponieważ zbliża się mój serwis 12K i pomyślałem, że zajmę się tym wtedy. Wiem, że interwał serwisowy wynosi 18K, ale byłem na klinice zawieszenia z Dave'em Mossem i miał on kilka zaleceń dotyczących nowego oleju do widelca, więc chciałbym to zrobić razem z głównym serwisem.
Czy chcesz podzielić się tym, jaki olej polecił Dave?

...pierwszą rzeczą, którą zauważyłem, było to, że oba widelce miały po 600 ml, specyfikacja w Haynes 525 ml,
aktualny przebieg 9500...
Całkiem typowe.
Dlatego warto wyciągnąć sprężyny i faktycznie ustawić poziomy oleju.
Poziomy oleju są ważne, są elementem strojenia i są regulowane podczas ustawiania widelców. W szczególności kontrolują, jak progresywne są efektywne współczynniki sprężystości widelców, mając największy wpływ podczas ostatniej trzeciej części skoku widelca.

Dzięki za info,
Widły są lepsze w pełni rozebrane, a nowe uszczelki itp. i poziomy oleju są krytyczne, zgadzam się,
powody, dla których pokazuję spuszczanie i ponowne napełnianie,
niektórzy tutaj chcą zmienić olej w widelcach i nie czują się komfortowo z pełnym rozebraniem,
nowy olej na określonym lub dostosowanym do twoich poziomów jest lepszy niż stary,
jestem dobry w ustawianiu zawieszenia, a ilość oleju działała dla mnie,
uszczelki i tuleje są dobre i nie zostawiłem oleju, aż zamienił się w czarny szlam,
tak więc regularne spuszczanie i ponowne napełnianie to mój wybór, kiedy serwisuję tylny amortyzator,
to coś, co wiele warsztatów motocyklowych oferuje jako usługę, więc dlaczego nie konserwować go, jeśli możesz,
jestem w stanie całkowicie zdemontować widły, gdy zajdzie taka potrzeba,
Bezpieczeństwo jest dużym problemem, można uniknąć słabo działającego zawieszenia z powodu zdegenerowanego oleju,
Forest,

jestem dobry w ustawianiu zawieszenia, a ilość oleju mi odpowiadała,
uszczelki i tuleje są dobre i nie zostawiłem oleju, aż zamienił się w czarny szlam,
więc regularne spuszczanie i napełnianie jest moim wyborem, kiedy serwisuję tylny amortyzator,
to coś, co wiele warsztatów rowerowych oferuje jako usługę, więc dlaczego nie konserwować go, jeśli możesz,
jestem w stanie całkowicie zdemontować widelce, gdy zajdzie taka potrzeba,
Bezpieczeństwo jest głównym problemem, można uniknąć słabo działającego zawieszenia z powodu zniszczonego oleju,
Forest,
Czy masz niezbędny ściągacz do sprężyn widelca, aby móc wyjąć sprężyny i zrobić to dobrze?

Czy załączony film "Dump and Run" Dave'a Mossa jest dobrym "instruktażem" wymiany oleju w widelcu w modelu 2018 Standard R9T z przednim zawieszeniem USD w złotym kolorze?
@JohnT: czy potrzebuję jakichś specjalnych narzędzi, jeśli tylko wymieniam olej, prawda?
Nie jestem pewien, czy samemu wymieniać uszczelniacze.

...nie powinienem potrzebować żadnych specjalnych narzędzi, jeśli tylko zmieniam olej, prawda? Nie jestem pewien, czy sam powinienem wymieniać uszczelki.
Nie ma to nic wspólnego z wymianą uszczelek.
Jeśli chcesz po prostu zrobić "wylej i jedź" pokazane, nie potrzebujesz żadnych specjalnych narzędzi. Film jest naprawdę przeznaczony dla osób, które przeszły już proces ustalania, jaki olej do widelca o jakiej lepkości i na jakim poziomie potrzebują.
Do ustawienia poziomu oleju potrzebujesz kompresora sprężyny widelca. To naprawdę powinno być zrobione raz. Poziomy dostarczone są bardzo różne.
Potrzebujesz również kompresora sprężyny widelca, gdy dojdziesz do punktu wymiany uszczelek. Działa na wielu motocyklach. To nie jest narzędzie specyficzne dla R9T.

Bardzo pomocne komentarze na tym wątku, dziękuję za cierpliwość!
Nie będę w stanie skompresować widelca itp., więc będę musiał polegać na uzupełnianiu na podstawie określonej ilości oleju (525 ml) lub wymianie tego, co wyjdzie z istniejącego zestawu.

Ale jeśli jest całkowicie opróżniony, czy dodanie 525 ml oleju nie powinno skutkować pożądaną "standardową" szczeliną powietrzną 65 mm? Dlaczego szczelina powietrzna miałaby się różnić, jeśli objętość elementów wewnętrznych jest taka sama?

21 - 27 of 27 Posts