BMW NineT Forum banner

Usunięcie Garmin Zumo XT - Potrzebna Mądrość

2.6K views 5 replies 2 participants last post by  Disco_Stu_  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Nowicjusz z Wielkiej Brytanii. Bardzo podoba mi się mój R Nine T z aluminiowym zbiornikiem z 2020 roku.

Potrzebuję jednak waszej zbiorowej mądrości. Rower był wyposażony w potężny uchwyt Touratec Zumo XT z wbudowanym zasilaniem. Chcę jednak usunąć całość, ale wygląda na to, że zasilanie Zumo XT nie jest podłączone do wiązki zasilania akcesoriów GPS po lewej stronie motocykla. Wygląda na to, że okablowanie przechodzi pod zbiornikiem!

Zanim rozpocznę całe podnoszenie zbiornika, czy ktoś może udzielić mi wskazówek dotyczących procesu wyszukiwania i usuwania kabli zasilających do tego cholernego urządzenia.

Dziękuję! 🙏

#2 ·
Zdejmij siedzenie i zrób kilka zdjęć.
Mogli podłączyć Zumo XT na 3 sposoby:

• Bezpośrednio do akumulatora (oznacza to, że jest zasilany 24/7)
  • Wtyczka GPS (ale mówisz, że nie jest tak okablowana)
  • Odgałęziony od wtyczki akcesoriów (to gniazdo z lewej strony).

Mimo że myślę, że możesz rozebrać uchwyt... i pozostanie tylko mała wtyczka (piny, które widać w uchwycie GPS). Sugerowałbym to zrobić!

#3 ·
Zdej siedzenie i zrób kilka zdjęć..
Mogli podłączyć Zumo XT na 3 sposoby:

• Bezpośrednio do akumulatora (to oznacza, że jest zasilany 24/7)
  • Wtyczka GPS (ale mówisz, że nie jest tak okablowana)
  • Odgałęziony od wtyczki akcesoriów (to coś z powerlet po lewej stronie).

Mimo że myślę, że możesz rozebrać mocowanie... i pozostanie tylko mała wtyczka (piny, które widać w uchwycie GPS). Sugerowałbym to zrobić!
Dzięki Chris - wygląda na to, że będę musiał zbadać sprawę ze zdjętym bakiem. To cholerne mocowanie zasilania Garmina było tak źle zaprojektowane, że małe śruby z tyłu śrub imbusowych obracały się w plastiku, nie dając możliwości odkręcenia tej głupiej rzeczy.

Trzymajcie za mnie kciuki!

#6 ·
AKTUALIZACJA - dzięki za wszystkie odpowiedzi, mogę ujawnić, że było to podłączone bezpośrednio do akumulatora, więc pełny demontaż zbiornika (jupi!). W każdym razie, operacja zakończona i to cholerne coś jest zdjęte z motocykla. Bóg wie, dlaczego nie użyto złącza GPS.

Z pozytywów, wiem jak teraz zdjąć zbiornik 😂 a moja obsesja pozwoliła mi na wyczyszczenie wszystkiego pod spodem. Następnego dnia spędziłem 7 godzin na motocyklu i nie miałem żadnych problemów, takich jak rozpadanie się motocykla w drodze, więc złożyłem go z powrotem.