BMW NineT Forum banner

Instalacja gmolów SW-MoTech w Twoim Nine T - Mike Mas

25K views 38 replies 18 participants last post by  Milly  
#1 ·
Montaż osłon drogowych SW-MoTech w Twoim Nine T - Mike Mas

„Prawdziwym plusem dla osłon SW-MOTech jest to, że znajdują się one przed cylindrem, więc w przypadku uderzenia w przeszkodę, najpierw uderza w osłonę, a nie w cylinder. Większość innych zestawów osłon nie zapewnia takiej ochrony”

Muszę przyznać - Podjęcie ostatecznej decyzji, jaki rodzaj ochrony dodać do mojego motocykla w „Mało prawdopodobnym przypadku”, gdy zdecyduje się położyć na błyszczącej stronie, było nie lada wyzwaniem. Chociaż istnieje wiele fantazyjnych nazw dla tych osłon ochronnych, takich jak; Slidery, osłony przeciwwypadkowe lub osłony drogowe, ochraniacze cylindrów itp. wszystkie mają tę samą funkcję, która polega na ochronie naszych pięknych cylindrów Boxera wystających z boku naszej dumy i radości.

Moje wymagania były - Osłony musiały wyglądać tak, jakby BMW je tam umieściło. Po drugie, nie chciałem żadnych sliderów ani osłon pokryw zaworów zakrywających moje piękne, świeżo pomalowane srebrne cylindry, które są znakiem rozpoznawczym tego motocykla.

Image

Jeśli jesteś taki jak ja - Zawsze wizualizuję najgorsze scenariusze, w których poślizgnę się na gigantycznej plamie oleju z wywrotki na światłach i motocykl upadnie, robiąc dziurę w pokrywie zaworów. Ok, może to trochę przesada. W każdym razie lepiej dmuchać na zimne, więc rozpocząłem kolejne wyszukiwanie w Google, aby znaleźć najlepszą ochronę w rozsądnej cenie, z nadzieją na łatwą instalację.

Slidery głowicy cylindrów
- Nie jestem pewien, czy Slidery to właściwe określenie, ale zasadniczo robią one to: pozwalają cylindrowi ślizgać się po autostradzie, zużywając Twój drogi ochraniacz zamiast pokryw zaworów. Slidery te są najłatwiejsze w montażu, ponieważ są po prostu przykręcane do lekkiego osprzętu na głowicy cylindrów, zamiast mocować do ramy jak osłony przeciwwypadkowe.

Są to typowe slidery, które można łatwo zamontować na głowicy cylindrów.

Image
Image

Niektóre slidery - Są nawet dostępne z włókna węglowego, aby ubrać motocykl. Oczywiście w prawdziwym „Slam Down” te ochraniacze są nieco ograniczone strukturalnie, ponieważ są przymocowane tylko do osprzętu pokrywy i są zamontowane bardzo blisko, jeśli nie dotykają pokrywy, więc zawsze istnieje możliwość, że możesz coś innego zepsuć lub nawet pęknąć pokrywę zaworów. Wadą tych sliderów jest to, że nawet umiarkowany upadek lub poślizg zepsuje wykończenie i będziesz zmuszony kupić kolejną parę pokryw, które zwykle sprzedawane są w cenie zbliżonej do osłon lub około 225-250 USD.

Ochraniacze ze stalowych osłon - Te sztywne osłony są prawdopodobnie najlepszym i najbezpieczniejszym wyborem dla Twojego R9T, ponieważ zapewniają znacznie większą ochronę zarówno silnika, jak i motocykla, ponieważ chronią silnik przed jakimkolwiek kontaktem z podłożem. Dużym plusem osłon drogowych jest fakt, że po przewróceniu się lub poślizgu wystarczy wyjąć papier ścierny 220, wyszorować osłony przez kilka minut, poprawić je puszką satynowej czarnej farby za 2,95 USD i jesteś w drodze. Nie ma uszkodzeń ani dodatkowych kosztów.

Image

Wybór odpowiedniej osłony - Nie jest to łatwe zadanie, ponieważ jeśli jesteś taki jak ja, nie chcę robić niczego, co mogłoby zasłonić lub zakryć odsłonięte cylindry, które są znakiem rozpoznawczym R9T. Istnieje wielu producentów i prawie wszyscy z nich mają osłony przechodzące nad pokrywami zaworów. Nie podoba mi się to, ponieważ po pierwsze odwraca to uwagę od piękna silnika, a po drugie, nie zdejmuję ich ponownie, aby wykonać regulację zaworów lub inspekcje.

Image

Mój właściwy wybór - Był zestaw osłon przeciwwypadkowych od ludzi z SW Motech. Znalazłem je na stronie Revilla za 248 $. Osłony te są wykonane z grubej stali i są dostarczane ze wszystkimi częściami zamiennymi do montażu na motocyklu. Zestaw osłon z osprzętem zwiększy wagę Twojego motocykla o 12 funtów, ale będzie tego wart w przypadku, gdy się przewróci. Prawdziwym plusem dla osłon SW MOTech jest to, że znajdują się one przed cylindrem, więc w przypadku uderzenia w przeszkodę, najpierw uderza w osłonę, a nie w cylinder. Większość innych zestawów osłon nie zapewnia takiej ochrony.

Image

Montaż osłon - Jest dość prosty, zacznij od umieszczenia najlepszych ręczników kąpielowych żony na każdym cylindrze, aby zapobiec zarysowaniu lakieru przez śruby i przedłużki gniazd. Zaczniesz od wykręcenia jednej „Gynormas” długiej śruby Torx 55 przedniego silnika i zastąpisz ją dłuższą dostarczoną śrubą. Wsuniesz płaską podkładkę na śrubę, a następnie przez górny otwór osłony, a następnie dodasz odpowiednią podkładkę dystansową i ostrożnie wsuniesz osłonę i śrubę przez motocykl, gdzie następnie ta sama śruba utrzyma górną część prawej osłony z podkładką dystansową.

To jest standardowy osprzęt, który będziesz musiał usunąć do instalacji oraz TorK 55 i Blue Locktite, których będziesz potrzebować.

Image

To jest zamienny osprzęt dostarczony z zestawem osłon SW Motech

Image

Uwaga: Zalecam wyjmowanie dolnego osprzętu śrubowego (55 Torx) tylko po jednej stronie na raz, aby zapobiec przesuwaniu się elementu ramy. Siedząc na motocyklu, zaczniesz od lewej strony lub (strony portowej). Dwie bardzo ważne rzeczy, o których należy pamiętać, to użycie niebieskiego Locktite na osprzęcie i co najważniejsze, pamiętaj, że chociaż możesz mocno dokręcić górną śrubę, podczas dokręcania dolnych śrub należy zachować ostrożność, aby ich nie dokręcić zbyt mocno, ponieważ są osadzone w aluminiowej skrzyni korbowej, która może ulec uszkodzeniu, jeśli zbyt mocno dokręcisz śrubę. Będziesz bezpieczny, po prostu dodając Blue Locktite (nie czerwony) i po prostu mocno dokręcając, ponieważ na tych osłonach nie ma żadnego obciążenia ani ruchu.

Image

Istnieją dwa dolne punkty mocowania; zacznij od tego z tyłu, wykręcisz śrubę silnika, a następnie użyjesz dłuższej śruby z podkładką i odpowiednią podkładką dystansową. Następnie do dolnej przedniej strony dodawana jest druga podkładka śrubowa i podkładka dystansowa, gdzie znajduje się już nagwintowany otwór. Zakończ instalację, dodając prawą (prawoburtową) osłonę z odpowiednim osprzętem i podkładkami dystansowymi i gotowe.

Image

Podsumowując - Uwielbiam sposób, w jaki osłony SW Motech wyglądają absolutnie standardowo i przechodzą wokół głowicy cylindrów, a nie nad nimi, jak robią to inni. Oprócz oferowania najlepszej ochrony, oferują mi również możliwość zamontowania potrzebnych świateł przeciwmgielnych.

Z poważaniem - Mike Mas

SW-MOTECH Osłony przeciwwypadkowe BMW R NineT 2014-2017 / 248 $

https://www.revzilla.com/motorcycle/sw-motech-crash-bars-bmw-r-ninet-2014-2017

Image

#3 ·
Miałem zamiar kupić ten od Wunderlicha. Ale ktoś mnie od tego odwiódł. Powiedział, że na jego R1200GS nie oferowały żadnej ochrony i jeśli cokolwiek stanęło na przeszkodzie.

Cieszyłem się również na możliwość montażu świateł i posiadania podnóżka. Lubię czasem kłaść buty na nagrzewnicach cylindrów, gdy po prostu jadę.

#4 ·
Mam zamontowane osłony SW-Motech od dłuższego czasu; nawet ich już nie zauważam.
Podoba mi się, jak są otwarte, co ułatwia dostęp do zdejmowania pokrywy zaworów, gdy jest to wymagane.
Ale mówiąc to, jeśli motocykl miałby się przewrócić na bok, moje $$$ dodatki Rizoma byłyby dobrze porysowane. :crying:
Osłony silnika pomagają w unikaniu uderzeń do przodu, ale jeśli szukasz pełnej ochrony, być może istnieje lepsze rozwiązanie?

#5 ·
Mam zamontowane osłony SW-Motech od dłuższego czasu; nawet ich nie zauważam.
Podoba mi się, jak są otwarte, co zapewnia łatwy dostęp do zdejmowania pokrywy zaworów w razie potrzeby.
Ale mówiąc to, jeśli motocykl miałby upaść na bok, moje $$$ Rizoma farkles byłyby dobrze porysowane. :crying:
Osłony przeciwwypadkowe pomagają w unikaniu uderzeń do przodu, ale jeśli szukasz pełnej ochrony, może istnieje lepsze rozwiązanie?

http://www.ninetowners.com/forum/accessories-gear/86961-engine-bars.html
Hej Captain - Byłem całkowicie zadowolony z moich srebrnych osłon, a ty musiałeś wcisnąć te piękne pokrywy zaworów w moją twarz i zrujnować to dla mnie. LOL

Dzięki za wkład, są bardzo, bardzo ładne.

Image

#8 ·
Dzięki radom Kapitana zainstalowałem w zeszłym roku belki SW motech. Jestem z nich zadowolony - nie wpływają na wygląd roweru i są solidne. Właśnie kupiłem ślizgi Rizoma Alu - zamieszczę kilka zdjęć po zainstalowaniu. Właściwie belki Rizoma z (ślizgami Alu) mają dokładnie ten sam kształt (widziałem je tylko na zdjęciach, ale założę się, że to ten sam produkt, tylko z dodanymi ślizgami i wyższym kosztem).

#38 ·
Jaki jest rozmiar nakrętki sześciokątnej, która trzyma śrubę silnika Torx 55?

Gniazdo 19 mm jest trochę luźne, 3/4 cala jest również trochę luźne, a 18 mm nie pasuje, czego mi brakuje?
Zastanawiałem się również, jaki rozmiar sześciokąta był potrzebny podczas instalacji, tę śrubę trudno usunąć.

Zatem dla każdego, kto potrzebuje tych informacji, gniazdo głębokie 18 mm sprawdziło się przy wyjmowaniu długiej śruby silnika (wraz z Torx 55 po prawej stronie). Pomogło również użycie klucza dynamometrycznego, ponieważ zwykła grzechotka by się ślizgała.

A następnie, aby zainstalować nowy sprzęt w zestawie SW Motech, użyłem zarówno gniazda głębokiego 18 mm, jak i 19 mm (po jednym z każdej strony, aby dokręcić do specyfikacji).

#19 ·
Próbuję to wyjaśnić, ponieważ czytałem, jak niektórzy ludzie uszkodzili silnik, wkręcając dłuższą śrubę po niewłaściwej stronie. Dlatego wiercą otwór w obudowie silnika i uszkadzają go!!

Chcę, żeby mój warsztat zamontował je jutro, ale wcześniej nie instalowali tych osłon.

Numer części producenta SW-Motech SBL.07.512.10000/B - Czytałem, że powinny pasować do modelu 2017 R Ninet Pure - więc je kupiłem

W instrukcji prawej osłony silnika jest napisane, że należy określić rozmiar śruby nr 2, patrz zdjęcie:

Na schemacie jest napisane: UWAGA: Ze względu na różnice w modelach specyficznych dla producenta, odpowiednią długość śruby sześciokątnej (2) (320 mm lub 330 mm) należy określić samodzielnie!

Czy ktoś może mi powiedzieć, po której stronie znajdują się śruby o odpowiedniej długości dla modelu PURE?

A jeśli śruby nr 2 na tym schemacie są śrubami, które powodują uszkodzenie silnika przez niewłaściwy montaż? Czy jest jeszcze coś, czym powinienem się martwić? Nie chcę uszkodzić mojego PURE. Dzięki!!

Attachments

#21 ·
Wszystkie dobre punkty, dzięki za podzielenie się.
IMHO, osłony lepiej chronią przed brudem drogowym i to jest jedyna zaleta, jeśli odejmiesz "wygląd" z równania.
Nawet stacjonarny upadek na twardą powierzchnię zniekształci osłony i spowoduje uderzenie w głowice cylindrów (prawdopodobnie uszkodzenia kosmetyczne).
Bary przyjmą większy wpływ i się wygną, najprawdopodobniej ratując silnik.
Jeśli chodzi o naprężenia w punktach mocowania, obie metody ochrony to spowodują. Jednak nienawidziłbym konieczności wymiany cylindra tylko dlatego, że śruby mocujące osłonę pękły lub wygięły się podczas uderzenia. Śruby mocujące pręty są teoretycznie bardziej wytrzymałe i potrzeba znacznie większego uderzenia, aby je zniekształcić.
Moje 2 c.
Aluminiowe osłony silnika są zdjęte, czekają na pręty (zakupione od członka forum), aby dotarły.
W skali od 1 do 5 (5, najtrudniejsze), jak łatwo jest zamontować pręty SW-Motech?
Czy montaż można wykonać jako samodzielny wysiłek?
Czy uważasz, że podnośnik pod blokiem silnika (dla wsparcia, podczas wyjmowania długiej śruby) pomoże?
Dzięki.

#24 ·
Aluminiowe osłony silnika są zdjęte, czekają na dostawę pałąków (zakupionych od członka forum).
W skali od 1 do 5 (5, najtrudniejsze), jak łatwo jest zamontować pałąki SW-Motech?
Czy montaż można wykonać samodzielnie?
Czy uważasz, że podnośnik pod blokiem silnika (dla wsparcia, podczas wyjmowania długiej śruby) pomoże?
Dzięki.
Cześć, przyjrzałem się instrukcji montażu SW Motech i wygląda ona mniej więcej tak samo jak Wunderlich, które montowałem kilka tygodni temu. Zrobiłem to sam, z motocyklem na stopce bocznej i używając twojej skali ocen, dałbym jej 2. Długa śruba jest nieco trudna do zamontowania, po prostu dlatego, że trzeba sięgnąć wokół motocykla, aby wkręcić i dokręcić nakrętkę.

#22 ·
@Chris<CJ> Przeniosłem Twój post do tego starszego wątku, w którym omawiana jest już instalacja gmole SW Motech. Przeczytaj powyższe posty, aby uzyskać kilka pomysłów/odpowiedzi. (y)

#27 ·
Zamontowałem pałąki SW-Motech, była to praca w pojedynkę wspomagana kawałkiem rury na uchwycie zapadkowym po jednej stronie, do długiej śruby.
Próbowałem zarówno krótkich, jak i długich śrub i skończyłem na użyciu krótkiej, długiej śruby (czy to ma sens?!!)
Krytyczne dla instalacji było użycie suwmiarki i ciągłe odwoływanie się do dwustronicowej instrukcji.
Użyłem niebieskiego Loctite na wszystkich śrubach i obficie spryskałem WD-40 w przejściu długiej śruby.
Nie wiem, czy to zrobiło różnicę, ale miałem motocykl na pit-bullu i podnośnik pod silnikiem. Chodziło o to, aby nie zakłócać paralaksy silnika do ramy, być może pomogło to przy wybijaniu oryginalnej długiej śruby.

#30 · (Edited by Moderator)
Zawsze możesz dodać jakieś dystanse, aby wysunąć pręty dalej.

Robert
Wielkie dzięki za odpowiedź, Robert. Myślisz, że są prawidłowo zainstalowane? Nie mogę sobie wyobrazić, że tak nie jest, tylko że wystawałyby dalej. Powinienem stwierdzić, że to model z 2021 roku. Użyłem również dłuższej z dwóch dostarczonych długich śrub do górnej części mocowania silnika.

Jeszcze raz dzięki
Bryan

#31 ·
Zakładając, że to są Twoje pręty SWM, umieszczenie wygląda na prawidłowe.
Dystanse ustawiają odległość.
Wizualnie niektóre różnice wymiarowe nie są tak widoczne z dystansami, więc użyłem suwmiarki i odniosłem się do instrukcji.
W moim przypadku (2018 Pure) wypróbowałem zarówno krótkie, jak i długie śruby na górnym mocowaniu i skończyłem używając krótszej długiej śruby.

#32 ·
Dzięki za odpowiedź Chris. Więc krótsza długa śruba do górnego mocowania dawała lepsze pokrycie? Spróbuję zamienić dłuższą na krótszą i zobaczyć, czy to robi różnicę. Czy przypadkiem masz zdjęcie swoich prętów? I tak, mam te SWM. Dzięki za całą pomoc. Jeśli ktoś kiedykolwiek potrzebuje porady dotyczącej polowania, łapania, zbieractwa, rzeźnictwa itp... chętnie pomogę ;-)

Bryan

#33 ·
Re: zamień dłuższą na krótszą i zobacz, czy to robi różnicę.

Z tego, co wiem (i z doświadczenia z montażem pałąków SWM), dystanse ustalają pozycję pałąków.
W moim przypadku, gdy użyłem długiej śruby i nakrętka została dokręcona, gwintowana część wystawała daleko poza nakrętkę, a nakrętka nie przylegała do dystansu.

Zdjęcie może skomplikować sprawę, ponieważ perspektywa pałąków będzie zależała od kąta, pod jakim zrobiono zdjęcie.

Testem kwasowym zdolności ochronnej pałąków jest położenie motocykla (na materacu) i sprawdzenie, czy pałąki uderzają w materac przed głowicami cylindrów.
Nie zrobiłem tego, ale patrząc na pałąki, wierzę, że przyjmą one początkowe uderzenie przed głowicami cylindrów (i kolektorami wydechowymi).

W poważnym uderzeniu głowice cylindrów ulegną uszkodzeniu, ale wtedy będzie się czym martwić.

Czy wspomniałem, że zrobiłem test "położenia" z osłonami głowic cylindrów SWM i że wynik był negatywny?
Użyłem kartonu zamiast materaca, aby zamortyzować statyczny upadek, a osłony zniekształciły się i przylgnęły do głowicy.
Niezbyt duża ochrona przed uderzeniami!
Powiem jednak, że osłony zapewniają lepszą ochronę przed brudem drogowym niż pałąki.

To długi post, pomyślałem, że szczegóły pomogą.

#37 ·
Jaka jest jakość śrub, czy są ze stali nierdzewnej, czy tylko "tanie" ocynkowane? Jakiej klasy są śruby?

Myślę o wymianie osprzętu na śruby z gniazdem sześciokątnym wewnętrznym....

(Kiedy dostanę pręty)

Robert
Śruby w zestawie SWM nie są ze stali nierdzewnej i wizualnie wydają się być standardowymi elementami ocynkowanymi. Ich wymiary wydają się być niestandardowe.
Oryginalne śruby również nie są ze stali nierdzewnej.