BMW NineT Forum banner
701 - 720 of 962 Posts
Wstępne obciążenie zmienia wysokość jazdy. Nie wpływa na to, jak twarde lub miękkie jest zawieszenie, pomimo tego, co jest napisane w instrukcjach obsługi lub na samych komponentach.
To nie do końca poprawne. Dłuższa sprężyna powoduje twardszą jazdę, a krótsza sprężyna powoduje bardziej miękką jazdę. Brzmi to wbrew intuicji, ale w rzeczywistości tak działa długość sprężyny / obciążenie wstępne. Tłumienie odbicia i kompresji zmienia dynamikę płynów w rurze/rurach lub po prostu tempo kompresji lub odbicia w amortyzatorze

Pomiar
Mój tylny amortyzator był dostarczony z całkowicie zwolnioną regulacją napięcia wstępnego (nakrętka 8 mm była obrócona w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara do maksimum)

Zostałem poinstruowany, aby jeździć w ten sposób przez jakiś czas przed wprowadzeniem zmian w napięciu wstępnym, ale teraz myślę, że muszę dodać trochę napięcia wstępnego.

Jak mierzy się, ile napięcia wstępnego należy dodać i co wam się podobało? Czy liczycie obroty nakrętki regulacyjnej?

Jestem #170 i prawdopodobnie około #185 z wyposażeniem.
Ugięcie bez obciążenia można zmierzyć z tyłu za pomocą przyjaciela między dwoma stałymi punktami, np. ziemią i stałym punktem na rowerze. Pomoc w utrzymaniu roweru w pozycji pionowej podczas pomiaru ugięcia przy pełnym obciążeniu jest obowiązkowa. Sprawdź specyfikację swojego roweru / zawieszenia, aby sprawdzić, ile ugięcia pod obciążeniem i bez obciążenia powinieneś mieć.

Jakie jest odczucie lub doświadczenie związane z zestawem wkładów Ohlins NIX30 Street? Nie znajduję wielu dyskusji, a cena wydaje się dobra w porównaniu do innych wkładów.
To byłoby miło, również jestem zainteresowany. Właśnie zainstalowałem tył BM652 i uwielbiam go. Koniec z podskakującym motocyklem, z uczuciem kopnięcia w tyłek na nierównych drogach (próbowałem kilku regulacji). Tył teraz trzyma się drogi i jest zaskakująco elastyczny na nierównych drogach, wybojach, będąc jednocześnie bardzo sztywnym. To naprawdę dobry sprzęt. Prosto z pudełka, ugięcie jest idealne: R1-R3 = 40 mm.

Byłoby miło, gdyby NIX30 zrobił coś podobnego z przednimi amortyzatorami, szczególnie usuwając bardzo wyraźne nurkowanie podczas hamowania, a także szorstkość na nierównych drogach.

Czy ktoś w Australii ulepszył R Nine T do konfiguracji Ohlins z przodu i z tyłu? Ile Buckaroos mnie to będzie kosztować? Wczoraj zabrałem motocykl na kręte drogi i poczułem, że przydałaby się modernizacja...
Zadzwoń do Joe z Ride Dynamics w Yatala. Zrobił pełną modernizację mojego ostatniego (Yamaha) motocykla, używając komponentów K-Tech - niebo a ziemia w porównaniu do OE. Mówi mi, że dużo pracuje z i z osprzętem Ohlins - mam nadzieję, bo mój nowy R9T, który przyjedzie tu 20 stycznia, ma pełną konfigurację Ohlins z przodu i z tyłu. Joe jest ekspertem, łatwym gościem do dogadania się i uznałem go za w 100% godnego zaufania i niezawodnego, chcącego tylko dostarczyć towar swoim klientom.

Lawrence WATSON - Redland Bay

Cześć, ile luzu jest w klasach wagowych dla widelców? Ważę około 250 funtów i mam okazję kupić kompletny zestaw widelców z niskim przebiegiem (chyba FGRT 261) w przyzwoitej cenie, przeznaczony dla 215 funtów.

I czy wymiana sprężyny widelca to dość prosta sprawa polegająca na ściągnięciu nakrętki, wyciągnięciu sprężyny i wymianie nakrętki, którą można wykonać z rurkami na rowerze, czy też trzeba je zdjąć?

Przepraszam, jeśli już o tym rozmawiano, ale nie mogę tego nigdzie znaleźć. Czy ktoś może mi dokładnie powiedzieć, jak działa hydrauliczna regulacja napięcia wstępnego w tylnym amortyzatorze Öhlins BM650? Widzę małą nakrętkę, którą, jak przypuszczam, się obraca, ale mechanika wygląda na nieco bardziej skomplikowaną. Za nic w świecie nie mogę znaleźć nigdzie w Internecie schematu ani filmu. Dzięki!

Przepraszam, jeśli już o tym rozmawiano, ale nie mogę tego nigdzie znaleźć. Czy ktoś może mi dokładnie powiedzieć, jak działa hydrauliczna regulacja napięcia wstępnego w tylnym amortyzatorze Öhlins BM650? Widzę małą nakrętkę, którą, jak przypuszczam, się obraca, ale mechanika wygląda na nieco bardziej skomplikowaną. Za nic nie mogę znaleźć schematu ani filmu wideo w Internecie. Dzięki!
Kiedy obracasz srebrną nakrętkę 8 mm zgodnie z ruchem wskazówek zegara, po prostu przesuwa ona płytkę, która wciska płyn w dół w kierunku platformy i ściska sprężynę.

Właśnie zainstalowałem BM 650 i wkłady do przedniego widelca Ohlins w moim R9T/5. Zostało to zainstalowane i skonfigurowane dla mnie w zeszły czwartek w warsztacie zawieszeń MRP w Pasadena Maryland. Wszystko zostało dostrojone do mojej specyficznej wagi, a ugięcie zostało ustawione, gdy siedziałem na motocyklu. Przejechałem około 150 mil od czasu konfiguracji. To niesamowite, jak dobrze R9T trzyma się teraz drogi. Naprawdę dodaje pewności siebie podczas pokonywania nierówności na drodze na zakrętach.

Uwaga: 15% zniżki na Ohlins i darmowa wysyłka w Wunderlich America.

Prawie kupiłem wczoraj zestaw BM640 i Nix cartridge do mojego Scramblera, ale przypadkowo się wstrzymałem, ponieważ byłem zmęczony i chciałem mieć pewność, że zamówiłem właściwą rzecz.

Wróciłem dzisiaj i zaoszczędziłem ponad 300 $ dzięki zniżce! Potem Scrambler jest gotowy, lol.

Wydaje się, że to dobry moment na rozważania i wygląda na to, że mam ograniczone opcje na rok 2015.

Jakieś przemyślenia na temat amortyzatora BM489, Blackline Street S46 w porównaniu do standardowego?

BM440?

Czy wkłady NIX są trudne do zainstalowania dla przeciętnego mechanika garażowego?

Szukam nowego tylnego amortyzatora do mojego klasyka z 2019 roku - moje potrzeby są SUPER proste, chcę czegoś, co nie będzie mnie wykańczać na wyboistych górskich drogach w górach Santa Cruz. Te 15% zniżki na Ohlins naprawdę przykuło moją uwagę, ale nie jestem w stanie wybrać, który jest dla mnie najlepszy, więc liczę na kilka opcji, oto moje szczegóły:

75 kg w ubraniach ulicznych
90%+ czasu tylko w pojedynkę
W ogóle nie agresywny kierowca - zazwyczaj ostatni na grupowych przejazdach
Prawdopodobnie dodam sakwę boczną
W rzadkich przypadkach może mieć pasażera
Możliwa lekka turystyka raz lub dwa razy w roku

No więc - przemyślenia na temat tego, co kupić? Uważam na pieniądze, ale chciałbym wydać odpowiednie pieniądze RAZ, a nie być wkurzonym, że 'powinienem' był wziąć tę lub inną opcję.

Dzięki wszystkim,
Hans

701 - 720 of 962 Posts