BMW NineT Forum banner

Czy chciałby Pan/Pani zamontować górny kufer?

14K views 39 replies 24 participants last post by  B-Spandau  
#1 ·
Top boxy należą do najbardziej przydatnych i praktycznych rzeczy, które można dodać do roweru. Można w nich przechowywać różne rzeczy, nie zwiększają szerokości i są łatwo dostępne i w miarę bezpieczne. Dlaczego więc są tak źle widziane? Nie mam z tym problemu. A ty?

#8 ·
Moim zdaniem to ohydne nerki/saszetki świata motocyklowego. Praktyczne? Jasne (pomijając rzecz, w którą można kopnąć wsiadając na motocykl). Ale skoro samochód jest o wiele bardziej praktyczny niż motocykl do większości zastosowań, być może to, jak „praktyczne” coś jest lub nie jest, może nie być najlepszym miernikiem.

Ale oczywiście rób, co chcesz. Mówimy o „modzie”, a nie o faktach.
138952

#14 ·
Moim zdaniem są to odrażające nerki/saszetki świata motocyklowego. Praktyczne? Jasne (pomijając rzecz, w którą można kopnąć wsiadając na motocykl). Ale ponieważ samochód jest o wiele bardziej praktyczny niż motocykl do większości zastosowań, być może to, jak „praktyczne” coś jest lub nie jest, może nie być najlepszym miernikiem.

Ale oczywiście rób, co chcesz. Mówimy o „modzie”, a nie o faktach.
Całkowicie zgadzam się z ich ohydnością, rozumiejąc, że niektórzy ludzie priorytetowo traktują funkcję i praktyczność, podczas gdy inni są bardziej napędzani estetyką. Wygodnie wpisuję się w tę drugą kategorię, ale czasami jeżdżę również z tymi, którzy są bardziej funkcjonalni i praktyczni.

#16 ·
Uważam, że to będzie świetnie wyglądać na moim Racerze.
To pudełko z lat 70-tych, więc odpowiedni okres dla motocykla i odpowiedni kolor.

Nie, nie na Racerze. Jeśli chcesz podróżować, polecam sakwy lub nawet miękką torbę z tyłu. Możesz je łatwo zdjąć i zachować wygląd Racera. Używam sakw tylko wtedy, gdy idę na zakupy. Myślę, że żaden z 9T nie wygląda dobrze z kufrem górnym.

#17 ·
Nie jestem fanem kufrów centralnych, chyba że są zamontowane na wypasionym motocyklu turystycznym, który ma już zamontowane kufry boczne. Jeśli potrzebujesz aż tyle miejsca, jasne. Ale sam kufer centralny jest moim zdaniem brzydki. Jak wielki pryszcz na plecach motocykla.

Ale poza wyglądem, jest to również złe dla rozkładu masy. Dodaje ciężaru wysoko i za tobą, dokładnie tam, gdzie absolutnie nie chcesz go mieć.

Jedynym 'plusem' jest to, że zapewnia zamykane miejsce do przechowywania na motocyklu, gdy jesteś z dala od niego, ale jak @Chris. powiedział, wolałbym używać torby na zbiornik lub nosić plecak, co robię regularnie na moim motocyklu.

#18 ·
Topbox bez innych schowków to, moim zdaniem, powrót do lat 70., kiedy mieliśmy niewiele alternatyw.

Przypomina mi to czasy, gdy mój przyjaciel miał YR5, który brzmiał świetnie z skrzynkami trzaskowymi TZ, kupił nowy ruszt do ognia, włożył bryłę żelaza do swojego topboxa Rickmana, żeby zabrać ją do domu. Za każdym razem, gdy ruszał ze skrzyżowania, musiał dawać z siebie wszystko, żeby utrzymać przednie koło na ziemi.

Topbox, używany samodzielnie, powinien przewozić tylko przedmioty o wadze powietrza.

Jeśli potrzebujesz większej pojemności niż torba na zbiornik, wprowadź równowagę do swojego życia i użyj pojedynczej sakwy bocznej.

#19 ·
Jeśli potrzebujesz górnego kufra do modelu Racer (a ci, którzy mieli górny kufer, mogą z łatwością przyznać, że praktyczność, jaką oferują, jest genialna, nawet jeśli wygląd może być polaryzujący), być może warto rozważyć coś sportowego, co pasuje do ogólnego zamysłu projektowego motocykla? Shad, SW Motech i inni producenci oferują eleganckie i smukłe kufry górne, które są rozszerzalne i lepiej wyglądają w tego typu motocyklach. Niektóre z nich można pomalować tak, aby pasowały do stylizacji, co może uczynić je jeszcze bardziej interesującymi. Może być wymagana pewna pomysłowość w zakresie sposobu montażu płyty adaptera na Racerze; gdzie jest wola, tam jest i sposób.

• Like
Reactions: Dare
#20 ·
Nikt jeszcze o tym nie wspomniał; Zazwyczaj topcase są budowane dla konkretnego bagażnika.. który jest zaprojektowany dla Twojego konkretnego motocykla z klasyfikacją prędkości maksymalnej / wagi.

Widząc, że motocykl wyścigowy nie ma ramy pomocniczej.. myślę, że topcase nie może w ogóle utrzymać dużej wagi, patrząc na stronę Hepco and becker.. maksymalna dozwolona waga to 5 kg.. To 1 karton mleka i laptop.

#24 ·
Widząc, że motocykl wyścigowy nie ma ramy pomocniczej.. myślę, że kufer centralny w ogóle nie może utrzymać dużego ciężaru, patrząc na stronę Hepco i becker.. maksymalna dopuszczalna waga to 5 kg.. To 1 opakowanie mleka i laptop.
Mój Racer ma ramę pomocniczą
👍
Mam kufer centralny w moim drugim motocyklu i jest cholernie przydatny, żeby włożyć do niego kask i kurtkę w upalny dzień, kiedy chcesz trochę pochodzić.

#21 · (Edited)
Całkowicie nie zgadzam się ze wszystkim, co tu powiedziano. Dopóki trzymasz się ograniczenia prędkości, aby uniknąć iskier podczas pracy! PS: Poprawne tłumaczenie to „urządzenie do grillowania kiełbasy”

#28 ·
To jest moje, 35 litrowy kufer Hepco&Becker Alu. Zdjęcie sprawia, że ​​wydaje się większy, widok na żywo jest nieco mniej szokujący, nawet jeśli dla moich znajomych jestem teraz dostawcą pizzy :)

#29 ·
KTM ma to głupie urządzenie... komu to potrzebne, skoro ma się Hepco&Becker?
139002

#30 ·
Cóż... Właściwie to podróżuję motocyklem i potrzebuję bezpiecznego przechowywania. Mam duży kufer Givi (z zamontowanym zapasowym zbiornikiem paliwa) i pełny zestaw Touratech z mniejszym kufrem górnym. Kiedy nie podróżuję, torby i bagażniki są zdjęte, tylko torba na zbiornik (czasami także mały kufer górny). Gdybym miał motocykl wyścigowy, mógłbym zdecydować się na ten wygląd z pojedynczym kufrem po prawej stronie.

#31 ·
Pytanie brzmiało więc „czy byś”. I sporo osób odpowiedziało na to pytanie. Niektóre zdjęcia wyglądały całkiem nieźle, w konfiguracji ADV nawet dobrze. Czy to praktyczne? Jasne. Czy Fiat Multipla jest ładny? Nie. Dobrze, że wszyscy żyjemy w wolnych krajach, gdzie mamy te wszystkie możliwości, prawda?
139010

#39 ·
Więc oryginalne pytanie brzmiało „czy byś”. I sporo osób odpowiedziało na to pytanie. Niektóre zdjęcia wyglądały całkiem nieźle, w konfiguracji ADV nawet dobrze. Czy to praktyczne? Jasne. Czy Fiat Multipla jest ładny? Nie. Dobrze, że wszyscy żyjemy w wolnych krajach, gdzie mamy te wszystkie możliwości, prawda? View attachment 139010
Przeszedłem od posiadania 36-litrowego luksusowego (z zamkiem elektronicznym) kufra górnego z tyłu mojego starego motocykla, co było bardzo przydatne. Możesz zejść z motocykla i szybko zamknąć, a wszystko jest bezpieczne i idealne na wycieczki z twardą skorupą 36L. Myślę o zakupie jednego dla NineT, chociaż większość wydaje się nie zgadzać z jego estetyką, nie mówiąc już o praktyczności, ale każdy ma swoje zdanie, jak wspomniano. Nie podoba mi się fakt, że boczne sakwy nie są zamykane, chociaż mogę się w tym mylić.

#34 ·
Kupiłem właśnie kolejny motocykl, który jest motocyklem turystycznym, więc nie ma potrzeby montowania teraz górnego kufra.
Mam również R1100rs z pełnym bagażem, więc bagaż mam w zasadzie ogarnięty.
Racer pozostanie moim słonecznym popołudniowym motocyklem.
Tak się robi!!!

#38 ·
Trochę tęsknię za "Frunk" w moim starym motocyklu... NC750X, miał ogromny schowek w miejscu, gdzie normalnie byłby zbiornik paliwa. Kask integralny, zestaw narzędzi i narzędzia zmieściłyby się tam jednocześnie.

Image

Z pewnością o wiele bardziej praktyczny motocykl niż R-nine t... Ale nigdy nie udało mu się dać mi tego uczucia, które daje mi R nine t... ;) Po raz pierwszy kupiłem motocykl sercem, a nie zdrowym rozsądkiem... i wciąż nie żałuję ani trochę.