BMW NineT Forum banner

BMW R NineT 2016 vs. 2019

1 reading
17K views 39 replies 18 participants last post by  BlitzSchnell  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Cieszę się, że jestem na tym forum i jeszcze bardziej cieszę się, że zbliżam się do zostania właścicielem R NineT.

Mam pytanie dotyczące wyboru motocykla: Obecnie mam możliwość wyboru między używanym R NineT z 2016 roku z przebiegiem zaledwie 37 mil (tak, 37! gość właśnie kupił motocykl i nigdy nim nie jeździł, sprawdzone przez dealera) lub nowym R NineT z 2019 roku, który zostałby mi sprzedany jako motocykl demonstracyjny. Różnica w cenie wynosi około 3000 $, więc zastanawiam się, czy naprawdę warto wydać te dodatkowe pieniądze, aby kupić nowszy motocykl. Rozumiem, że motocykl demonstracyjny z 2019 roku będzie objęty 3-letnią + 6-miesięczną gwarancją fabryczną, ale wiem również, że motocykl jest niezwykle niezawodny, a moi znajomi, którzy są właścicielami tego motocykla lub mieli go w przeszłości, mówią, że zdecydowanie powinienem wybrać ten z 2016 roku i zaoszczędzić pieniądze na części.

Co o tym myślicie, chciałbym poznać wasze opinie!

Dziękuję!!

#2 ·
Największe różnice między motocyklami to wskaźniki, regulowane przednie zawieszenie i czarny wahacz. Dzięki zaoszczędzonym pieniądzom na modelu 2016 możesz łatwo pomalować wahacz na czarno, jeśli ma to dla ciebie znaczenie, i możesz uzyskać lepsze zawieszenie. Nie będziesz mógł założyć nowszych wskaźników do starszego motocykla. Drugim kryterium są wyłącznie finanse. Jeśli finansujesz nowy motocykl, może to być lepsza opcja, ponieważ oprocentowanie używanych motocykli jest zwykle bardzo wysokie, podczas gdy nowe z dobrą zdolnością kredytową mogą być dość przyzwoite. Tak więc, biorąc wszystko pod uwagę, jeśli kupujesz za gotówkę, weź model 2016, w przeciwnym razie dwukrotnie i trzykrotnie sprawdź oprocentowanie i wybierz tańszą opcję po zapłaceniu wszystkich odsetek.

#3 ·
Dodatkowym czynnikiem jest to, czy dealer oferuje korzystne oprocentowanie finansowania na rok 2019, zakładając, że chcesz finansować. To może mieć znaczenie w całym okresie kredytowania i sprawić, że ta różnica 3 tys. dolarów będzie znacznie mniejsza. W grudniu BMW oferowało 1,9% na używane motocykle i myślę, że teraz jest to 3,99%. A może ta cena za 2019 rok, którą Ci podali, zawiera jakąś inną aktualną zniżkę promocyjną? To był jeden z trików, które ostatnio widziałem w reklamowanych cenach. Pełna gwarancja + 6 miesięcy jest jednak miła. Upewnij się, że cena za 2016 rok jest równa lub niższa od aktualnych wartości KBB, aby nie wpaść pod wodę na starszym motocyklu. Właśnie kupiłem 2015 po rozważeniu podobnych rzeczy, które Ty rozważasz.

#4 ·
Cześć wszystkim,

Cieszę się, że jestem na tym forum i jeszcze bardziej cieszę się, że zbliżam się do zostania właścicielem R NineT.

Mam pytanie dotyczące wyboru motocykla: obecnie mam możliwość wyboru między używanym R NineT z 2016 roku z przebiegiem zaledwie 37 mil (tak, 37! gość właśnie kupił motocykl i nigdy nim nie jeździł, sprawdzone przez dealera) lub nowym R NineT z 2019 roku, który zostałby mi sprzedany jako motocykl demonstracyjny. Różnica w cenie wynosi około 3 tys. dolarów, więc zastanawiam się, czy naprawdę warto wydać te dodatkowe pieniądze, aby kupić nowszy motocykl. Rozumiem, że motocykl demonstracyjny z 2019 roku będzie objęty 3-letnią + 6-miesięczną gwarancją fabryczną, jednak wiem również, że motocykl jest niezwykle niezawodny, a moi znajomi, którzy są właścicielami tego motocykla lub mieli go w przeszłości, mówią, że zdecydowanie powinienem wybrać ten z 2016 roku i zaoszczędzić pieniądze na części.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat, chciałbym poznać wasze opinie!

Dziękuję!!
Wybierz 16, jeśli to ten, którego chcesz. Stał bezczynnie przez 3 lata. Kazałbym dealerowi sprawdzić go pod kątem uszczelek, problemów ze starym paliwem, akumulatorem itp. Jeśli wszystko jest w porządku, wykorzystaj 3 tysiące na Ohlina, schludny tył, dźwignie synto, clearwaters lub cokolwiek innego lubisz. Czy rejestracja była aktualna?

#5 ·
Hej wszystkim,

Dzięki wielkie za wszystkie informacje!
Zapomniałem wspomnieć, że kupiłbym za gotówkę, a jeśli chodzi o zawieszenie i wskaźniki - zgadzam się. I tak chciałbym wymienić wskaźniki na motogadget, i myślę, że zawsze mogę ulepszyć zawieszenie w późniejszym terminie.

Upewnię się, że dealer dokładnie sprawdził motocykl, o ile wiem, do tej pory zrobili już wymianę oleju.

Zastanawiałem się, jaka jest wartość KBB, o której wspomniałeś?

Wygląda na to, że wybiorę 2016 i zaoszczędzę różnicę na części i ulepszenia!
Bardzo dziękuję wszystkim, bardzo pomocne!!

#13 ·
Myślę, że to właśnie zrobiłem, kupując mój model Classic z 2015 roku z niskim przebiegiem, w półprywatnej sprzedaży, w porównaniu do sprzedaży dealerskiej modeli Scrambler z 2017 roku (używany) lub 2019 roku (demo), które naprawdę, naprawdę rozważałem. Mój mózg wybrał model Classic, ale moje serce pozostaje przy Scramblerze. Ale wiem, że kupiłem mądrzej i lepiej, gdzie skończyłem i będę zadowolony z modelu Classic. Nie mogłem się zmusić do zapłacenia ceny dealera. Byliśmy blisko, ale nie wystarczająco blisko.

#18 ·
Należy również pamiętać, że wymiary motocykli zmieniły się między porównywanymi rocznikami. Na przykład, wraz z początkiem roku modelowego 2017, standardowa wysokość siedziska wzrosła z 785 mm (30,9 cala) do 803 mm (31,6 cala) w modelu nineT. Zmiany dotyczyły również rozstawu osi oraz kąta główki ramy i wyprzedzenia, które, jak twierdzą niektórzy, negatywnie wpłynęły na dynamikę jazdy.

Możesz rozważyć jazdę na obu motocyklach jeden po drugim.

#19 ·
Hej wszystkim,

zrobiłem to i wybrałem 2016, teraz jest mój!! Czułem się tak dobrze, jadąc nim do domu, oferta była zbyt dobra!
Jak dotąd uwielbiałem wszystko i nie mam absolutnie żadnych obaw, dlaczego miałbym wydać 3 tysiące więcej, w końcu to nie jest motocykl, który zamierzam sprzedać w najbliższym czasie!

Jest jeszcze jedna rzecz, o którą chciałbym zapytać:
Personel dealera, od którego go kupiłem, bardzo starał się sprzedać mi 2-letnią gwarancję mechaniczną na motocykl, więc wszelkie problemy związane z silnikiem, które mogłyby się pojawić, byłyby objęte ubezpieczeniem. Cena wywoławcza wynosiła 1499 dolarów, ale ponieważ zapłaciłem gotówką, zaoferowano mi obniżenie jej do 999 dolarów. Nie trzeba dodawać, że ta oferta była ważna tylko wczoraj (w dniu, w którym kupiłem motocykl), ponieważ wtedy wiedzieli, że motocykl jest w idealnym stanie. Po długich negocjacjach i zapewnieniach, że mam 30 dni na anulowanie polisy, przyjąłem ich ofertę. Pomyślałem, że zapytam was wszystkich, którzy macie o wiele więcej doświadczenia z R NineT, czy uważacie, że ta gwarancja jest w jakikolwiek sposób potrzebna!? Rozmawiałem z moim przyjacielem, który bardzo dobrze zna się na motocyklach i uważa, że powinienem ją ponownie anulować, argumentując, że silnik R NineT jest jednym z najbardziej dopracowanych i niezawodnych silników na rynku i po prostu nie widzi możliwości, aby się zepsuł, chyba że masz wyjątkowego pecha.

Jakie są wasze przemyślenia!? Czy powinienem zadzwonić jutro, aby ją anulować? Trochę się do tego skłaniam, nie mogę pozbyć się uczucia, że to była tylko rozmowa/presja sprzedażowa.

Proszę dajcie mi znać, z góry bardzo dziękuję!!

Na zdrowie!

#21 ·
Piękny motocykl i gratulacje.

Zakładam, że dostałeś co najmniej 12-miesięczną gwarancję, skoro kupiłeś od dealera? Osobiście pewnie bym się nie zgodził, jeśli tak było; jeśli nie, zastanawiałbym się, dlaczego nie zaoferowano mi gwarancji dealera na ten motocykl.

Och, znam kilku innych motocyklistów z 9Ts i żaden z nas nie miał żadnych problemów, o których wiem.

#25 ·
Przede wszystkim gratulacje!

Jeśli daje Ci to spokój ducha, to jest tego warte. Wątpię, żeby coś poszło nie tak, ale uczciwie mówiąc, jest wiele uszczelek olejowych, które mogły stwardnieć przez lata bezczynności i mogą sprawiać problemy. Muszę powiedzieć, że jest bardzo mało prawdopodobne, abyś miał poważne problemy, które kosztowałyby więcej niż polisa ubezpieczeniowa. Na Twoim miejscu nie kupiłbym gwarancji, ale musiałbym zaakceptować konsekwencje, jeśli coś poszłoby nie tak.

Z tego, co pamiętam, jedyną dużą pracą byłoby, gdyby uszczelka olejowa tylnego łożyska głównego puściła, wtedy trzeba rozdzielić motocykl na dwie części (dosłownie), żeby się do niej dostać. Czasami sprzęgło będzie również wymagało wymiany w tym samym czasie, jeśli wyciek oleju je zanieczyści. Te problemy zdarzają się w tym silniku, chociaż są dalekie od powszechnych.

Czy nie było standardowej gwarancji od dealera na ich motocykle? Jeśli tak, to na jak długo? Czy przedłużona gwarancja wchodzi w życie po wygaśnięciu gwarancji dealera, czy też obejmuje ten czas? Coś do przemyślenia przed pozostawieniem przedłużonej gwarancji.

Twoja decyzja na koniec dnia, nie ma na to dobrych ani złych odpowiedzi, tylko opinie. Masz moją, za ile jest warta...

#26 ·
IMO Anulowałbym tę polisę. Ale jak powiedział BaldyDave, jeśli daje ci to spokój, to zachowaj tę polisę. Przeczytaj drobnym drukiem i upewnij się, że obejmuje uszczelki i o-ringi. Ponadto, czy jest to przedłużona gwarancja sponsorowana przez BMW, czy przedłużona gwarancja strony trzeciej? Jeśli jest to przedłużona gwarancja strony trzeciej, dowiedz się, czy jest ona akceptowana u innych dealerów BMW.

#28 ·
Dzięki wszystkim! Właśnie tak myślałem i to samo powiedział mi mój przyjaciel. Wiem, że to ubezpieczenie kwalifikowałoby się do naprawy motocykla w najbliższym warsztacie BMW i obejmowałoby uszczelki, więc to plus. Ale ponieważ chciałem zaoszczędzić trochę pieniędzy, myślę, że rozsądnie jest je anulować i zaoszczędzić 1000 dolarów na ewentualne przyszłe naprawy. Nie jestem klasycznym klientem BMW, który musi czuć się zaopiekowany pierwszorzędną obsługą. Sam wykonuję wszelkie prace, które mogę, przy motocyklu, a jeśli dotyczy to silnika, z przyjemnością zabieram go gdzieś.

Jeszcze raz dziękuję za wspaniały wkład, wygląda na to, że wszyscy jesteśmy w tej samej sprawie. Mój kolega powiedział również, że jeśli nie dostarczysz silnikowi oleju, powinien działać dobrze, chyba że nie masz szczęścia!

Zamierzam wprowadzić kilka zmian w motocyklu w ciągu najbliższych kilku miesięcy, takich jak dodanie motogadget motoscope, wydechu Akrapovic lub AC Schniter slip-on, adaptacyjnego reflektora LED motodemic, innej kierownicy z lusterkami na końcach kierownicy i ewentualnie podnóżków Rizoma.

Jeśli ktoś ma więcej rekomendacji lub informacji na temat tych ulepszeń, zapraszam do podzielenia się nimi, cenię Wasze opinie!

Dzięki wszystkim!!

#30 ·
Jeśli planujesz dojazdy i nie chcesz wydać 300 dolarów na torbę boczną i 200 dolarów na mocowania, używam tej uniwersalnej torby do mojego laptopa i zestawu do opon i polecam ją zawsze, gdy widzę nowy wątek o rowerze:

Pasuje do mojego 15-calowego MBP w jego własnym miękkim etui z wystarczającą ilością miejsca na puszkę coli. Mam również mini-pompkę i zestaw naprawczy w małej kieszeni, która również idealnie pasuje.

Gratulacje z okazji zakupu, kup kilka osłon silnika.

#31 ·
Jeśli planujesz dojazdy do pracy i nie chcesz wydać 300 $ na torbę boczną i 200 $ na mocowania, używam tej uniwersalnej torby do mojego laptopa i zestawu do opon i polecam ją zawsze, gdy widzę nowy wątek o rowerze:

Pasuje do mojego 15-calowego MBP w jego własnym miękkim etui z wystarczającą ilością miejsca na puszkę coli. Mam również mini-pompkę i zestaw naprawczy w małej kieszeni, która również idealnie pasuje.

Gratulacje z okazji zakupu, kup kilka osłon silnika.
To świetna torba! Czy łatwo mocuje się do 9T?