BMW NineT Forum banner

Usunięcie klasycznego Airboxa

10K views 14 replies 11 participants last post by  mike.maul  
#1 · (Edited)
To kontrowersyjny mod, ale poszedłem dalej i usunąłem dużą czarną plastikową skrzynkę, która zajmuje środek ramy. Wiem, że nie będzie to miało pozytywnego wpływu na osiągi motocykla, ale uwielbiam wygląd otwartych filtrów powietrza.
Po 3 latach posiadania i chęci pozbycia się airboxa/wady, znalazłem zestaw z ładną, minimalistyczną skrzynką na akumulator od Piers City Custom (Pier City Custom. BMW R9T Motorcycle Custom Parts & Accessories).
Po przeprowadzeniu pewnych badań na tym forum i dzięki wspaniałym radom od PCC, blokada Covid-19 dała mi wspaniałą okazję do podjęcia się tego zadania. Jednak nie poszło to tak, jak planowałem...

Pierwotny plan zakładał demontaż tylnej części motocykla i czyste usunięcie dużej skrzynki z ramy. Wszystko szło naprawdę dobrze, dopóki nie doszedłem do momentu demontażu wahacza.
Image

Potrzebne jest specjalne narzędzie, tylko po to, aby wyjąć śrubę/śrubę, która go trzyma (tę dużą, gdzie wahacz zawiasuje się po lewej stronie, gdzie siedzi podnóżek)!? :censored: no cóż... skreśl Plan A i zmień na Plan B, a może lepiej Plan D, z D dla "Demolition".😣

Z elektryczną wyrzynarką i szczypcami w ręku udało mi się "ostrożnie" pociąć i usunąć airbox. Na szczęście w ogóle nie zamierzam go ponownie wkładać :LOL:
Image

Z listą kontrolną w ręku upewniam się, że wszystkie śruby są ponownie umieszczone we właściwym miejscu i obserwuję, jak mój piękny motocykl ponownie nabiera kształtu. :cool:
Image
Image

Jedyne, co pozostało do zrobienia, to zainstalowanie modyfikatora ECU typu piggy-back, aby lepiej regulować AFM, i zniesienie ograniczenia, abym mógł zabrać ją na zasłużoną przejażdżkę. 🤘

#2 ·
Gdybyś miał zgadnąć, jaka jest waga zespołu, masz jakieś pojęcie?

#3 ·
Jeśli miałbyś zgadnąć, jaka była waga zespołu, masz jakieś pojęcie?
To nie jest modyfikacja oszczędzająca wagę. Nie ważyłem żadnej z części, które usunąłem lub wymieniłem na nowe. Nowa metalowa skrzynka na akumulator, która mocuje się z tyłu zbiornika i dobrze pod nim pasuje, nie jest lżejsza niż plastikowa skrzynka powietrzna, która została teraz usunięta.

#5 ·
Wygląda fantastycznie

Planuję zrobić ten mod wśród listy innych.

O jakiej specjalistycznej części mówisz ?
Najwyraźniej do usunięcia wahacza wymagana będzie następująca część:

Jeśli ktoś znalazł inny, prosty sposób na usunięcie tyłu, być może może rzucić trochę światła [emoji4]
Ciesz się modem!

R nineT Classic 2016
Kawasaki ZL900 1984

#7 ·
Cześć wszystkim, stworzyłem nowy wątek dla wspaniałych informacji na temat demontażu wahacza. Tak, wydaje się, że demontaż wahacza jest potrzebny, jeśli chcesz wyjąć skrzynię powietrzną w całości. Ale demontaż wahacza jest potrzebny do wielu innych zadań, więc powinien być jak najbardziej "łatwy do znalezienia".

Linkuję do wątku poniżej, aby członkowie chcący wyjąć skrzynię powietrzną w całości nadal mogli łatwo uzyskać właściwe informacje.

Jeszcze raz dziękuję za wspaniałe posty. Proszę kontynuować wszelkie dyskusje związane z wahaczem w powyższym wątku.

#11 ·
Sądząc po powyższych zdjęciach, żaden samouczek nie jest naprawdę potrzebny. Zacznij rozrywać kawałki airboxa, aż wszystkie elementy wyjdą. Wydaje się, że wymagane są małe i średnie narzędzia zniszczenia.

#12 · (Edited)
W zasadzie nie potrzebujesz specjalnego narzędzia do demontażu wahacza, to tylko zwykłe śruby (torx, sześciokątne itp.), ale to dużo pracy, airbox nie jest tak drogi, jeśli chcesz go odbudować do stanu fabrycznego po usunięciu, więc poszedłbym i wyciął go również. Nie potrzebujesz samouczka, jak wyciąć skrzynkę, po prostu idź i tnij, a zobaczysz, gdzie ciąć dalej. Zdejmij zbiornik, zdejmij rurę wlotu powietrza, zdejmij wąż odpowietrznika skrzyni korbowej, zdejmij węże wlotu powietrza między skrzynią a korpusami przepustnicy i wyjmij czujnik temperatury z górnej części airboxa i zacznij ciąć. Airbox jest zamontowany za pomocą 4 śrub do ramy, 1 u góry po lewej i prawej stronie oraz 2 na dole nad skrzynią biegów/wahaczem. Będziesz potrzebować specjalnego filtra do odpowietrznika skrzyni korbowej, ponieważ nie możesz już poprowadzić go do airboxa.

#14 ·
Czy jest szansa, że mógłbyś zamieścić zdjęcie miejsca, w którym zamontowany jest akumulator po usunięciu airboxu? Czy skrzynka na akumulator jest montowana do zbiornika paliwa pod schowkiem na narzędzia? Myślę, że w końcu podejmę się tego moda.