BMW NineT Forum banner

Strojenie Rapid Bike Smart

1.8K views 12 replies 6 participants last post by  RayHanislam  
#1 ·
Cześć Wszystkim,

Założyłem pełny tytanowy układ Unit Garage z servo buddy i Rapid Bike Smart około 12 miesięcy temu do mojego '21 Euro 5 i od tego czasu przejechałem około 1000 mil (to mój drugi motocykl) i chociaż wydaje się, że działa dobrze, to koszmar, gdy zaczyna się z wysokimi obrotami biegu jałowego. Chce zgasnąć i działa strasznie, chyba że dam kilka obrotów przepustnicy, wtedy spada do normalnych obrotów biegu jałowego.
PCC powiedział, że to normalne i tylko odpowiednie strojenie może to usunąć. Moim drugim problemem jest całkowity brak zrozumienia, jak ustawić mieszankę w aplikacji. Podłączyłem również komputer, ale tak naprawdę nie rozumiem, co powinienem zrobić, jeśli w ogóle, ponieważ instrukcje są bardzo niejasne. Czytałem, że ludzie po prostu zostawiają to tak, jak jest, ale jeśli tak jest, to jaki jest sens regulacji? Reguluję mieszankę, ale nie mogę wykryć żadnej zmiany, poza tym, że śmierdzi paliwem.
Czy warto kontynuować pracę z modułem Rapid Bike (i nauczyć się go używać), czy może ktoś polecić miejsce, w którym można przeprowadzić odpowiednie strojenie, aby rozwiązać problem biegu jałowego i upewnić się, że mieszanka jest prawidłowa?

Pozdrawiam

Mike

#2 ·
Rzadko, jeśli w ogóle, piszę negatywne komentarze o produktach. Ale ja też miałem moduł Rapid Bike Smart w moim Pure 2021 przez krótki czas i nie zrobił on absolutnie nic dla poprawy wydajności. Podczas instalacji jedno z połączeń czujników było nieprawidłowo dopasowane, a poprawiając ten problem samemu, unieważniłem gwarancję, powiedziała firma. Zniechęcam kogokolwiek do wspierania tej firmy, opierając się na moim doświadczeniu. Mam jednak duży szacunek dla PCC i zastanawiam się, czy nadal sprzedają ten produkt?

#3 · (Edited)
Rzeczywiście tak jest i każda historia ma dwie strony! Kupiłem jeden na polecenie PCC, zamontowałem go sam po wymianie kolektorów, usunięciu katalizatora i usunięciu klapy. Jest reklamowany jako plug and play z możliwością ręcznej regulacji, jeśli chcesz. Nie bawiłem się swoim, ale robi to, co mówi. Grzebanie przy wszystkim, co dotyczy emisji, w zależności od relacji z dealerem, „może” unieważnić gwarancję. Wystarczy telefon, aby sprawdzić przed majstrowaniem przy rzeczach.

„Bezpośrednio kontroluje sygnał czujnika lambda, skłaniając standardowy ECU do przyjęcia bogatszego gaźnika. Dostarczanie mocy jest znacznie płynniejsze, z ulepszoną reakcją na przepustnicę, jednocześnie zapewniając znaczne korzyści dla ogólnej wydajności silnika.”

#4 ·
Cześć K9F, kiedy mówiłem o unieważnieniu "gwarancji", nie mówiłem o gwarancji BMW na motocykl. Miałem na myśli to, że Rapid Smart odmówił zwrotu pieniędzy za mój zakup po kilku rozmowach między PCC a firmą. Ja również poszedłem drogą usunięcia katalizatora i zaworu klapowego oraz wymiany kolektorów - wszystko bez żadnej poprawy w zimnym starcie/szybkich obrotach jałowych, jak opisał OP. Powinienem wspomnieć, że wszystko to miało miejsce podczas niedoborów i opóźnień w dostawach związanych z Covid. Po prostu spisałem ten wydatek jako doświadczenie i od tego czasu o tym nie myślałem, dopóki nie przeczytałem posta MikeyP. :)

#5 · (Edited)
Nigdy nie spodziewałem się żadnej poprawy po zamontowaniu tego urządzenia, jeśli chodzi o szybkie obroty na zimnym silniku trwające 15-20 sekund. Jest to po prostu urządzenie typu piggy back, które monitoruje sygnały z ECU i czujników lambda, a następnie kłamie w zamian do ECU, aby zwiększyć AFR. Z tego co rozumiem, nie zmienia ono podstawowej mapy, tylko mieszankę. Oczywiście jestem gotów się uczyć i dać się poprawić, jeśli się mylę?

#6 · (Edited)
Trochę poszukałem i chociaż instrukcji, jak najlepiej wykorzystać ręczne dostosowywanie ustawień, jest niewiele, istnieje możliwość bezpłatnej konsultacji z ich zespołem technicznym.

• Like
Reactions: MikeyP
#7 ·
Czy są jakieś aktualizacje w tej sprawie? Mam w drodze moduł smart do mojego roadstera z 23 roku. Muszę powiedzieć, że evo w moim 2018 roku wygląda na martwe. Rapid Bike nie było zainteresowane, komunikacja z nimi była bolesna. Ciągle wysyłali mi to samo, zaktualizowane sterowniki, aby ponownie połączyć się z tym urządzeniem. Prawdziwy ból. Nie działało.

Wysokie obroty biegu jałowego, jeśli nie ma innego rozwiązania niż zabranie motocykla do kogoś, kto go ponownie zmapuje, to nie zamontuję modułu smart. Z wydechem FCR na nim, moi sąsiedzi skończą z widłami i płonącymi pochodniami przed moimi drzwiami.

#9 ·
Nie pasuje! Jak stwierdzono, Smart Module nie zmieni szybkiego biegu jałowego, jeśli tego oczekujesz!
Został zamontowany od 18 miesięcy. Nigdy go nie montowałem, aby usunąć szybki bieg jałowy, ponieważ wiedziałem, że to nie jest funkcja. Moje pytanie dotyczy nierównej pracy podczas szybkiego biegu jałowego, która powoduje gaśnięcie motocykla.

#13 ·
Zauważyłem natychmiastową płynniejszą reakcję na gaz i moment obrotowy w niskim zakresie obrotów znacznie się poprawił. Po instalacji nie musiałem nic robić, po prostu jeździć i pozwolić mu działać.
Miałem podobne wyniki, dopóki nie zrobiłem odpowiedniej modyfikacji airboxu i otworzyłem kolektory wydechowe. Potem naprawdę zrobiło to zauważalną różnicę. Odebrałem mój sprzęt Rapid Bike z rmcmotorsportslv.com, a chłopaki tam byli bardzo pomocni w znalezieniu przyzwoitej mapy bazowej pasującej do mojego zestawu. Nic szalonego, po prostu płynniejsza przepustnica i lepszy średni zakres.