BMW NineT Forum banner
361 - 380 of 962 Posts
Właśnie otrzymałem amortyzator Ohlins/wkłady do przedniego widelca i w przyszłym tygodniu zabiorę je z powrotem do Meksyku, aby zamontować je w moim 9T, używając również nowo otrzymanego stojaka Bursig. Muszę przyznać, że jestem trochę "zszokowany" (NPI) plastikiem w przednich wkładach. Szczerze mówiąc... nie wyglądają i nie sprawiają wrażenia tak solidnych, jak się spodziewałem. Z drugiej strony przyznaję, że to oni są ekspertami, a nie ja, więc zakładam, że ich wybór plastiku zamiast dobrego, starego, porządnego metalu był mądry... ;)

Czy ktoś słyszał lub wie coś o widelcach i tylnych amortyzatorach ohlins do modelu scrambler? Widziałem kilka widelców w unitgarage. Zastanawiałem się tylko, czy mogę je dostać tutaj, w Stanach.
Myślę, że je mają.

Nie jestem pewien, czy myślałeś o Nowym Jorku. Jeśli nie, możesz skontaktować się z Carlosem z Solo Moto w Greenwich (tuż przy granicy z Port Chester). Ma również stronę internetową. Wierzę, że jest autoryzowanym dealerem Ohlins. Nie mogę wypowiedzieć się na temat jego umiejętności instalacji Ohlins, chociaż pracuje nad mnóstwem zabytkowych motocykli BMW i nowoczesnych motocykli. Montuje progresywne sprężyny w moim zabytkowym Hondzie i wcześniej pracował przy moich motocyklach. Pełne ujawnienie, potrzebujesz cierpliwości w miesiącach jazdy, ale teraz zwalnia. Wyślij mi wiadomość prywatną, jeśli potrzebujesz więcej szczegółów lub informacji o warsztacie Carlosa. MAX BMW również cały czas wykonuje tę pracę.

Chętnie poznam zalety/korzyści ulepszenia Ohnlins dla Scramblera.

Estetyka to oczywistość, bez wątpienia to sztuka motoryzacyjna - ale czy warta swojej ceny?

Uważam, że komponenty Ohlins, które należy wziąć pod uwagę, to STX 46 Street BM 650 dla tyłu i zestaw wkładów FKS 211 dla przednich widelców?

Ciekawi mnie, czy chcesz uwzględnić hydrauliczny regulator napięcia wstępnego sprężyny.

Przy okazji, czy 650 będzie działać z wysokim Akro i kanistrem z węglem aktywnym Euro 4?

Ile zamierzasz zapłacić?

Jeśli zdecydujesz się kontynuować, podziel się swoimi obserwacjami przed i po.

Tym razem, powiedział 'Rk', poczuł, że przód był trochę 'przeskoczony' i zgadzam się z nim!
Przy zamawianiu - pytają Cię o wagę - i styl jazdy. Odpowiedziałem na oba szczerze.

Oto rzecz. Jeśli nie ważysz ponad 210 funtów - i nie jeździsz jak idiota - najlepiej będzie, jeśli wybierzesz sprężyny Ohlins 0,95 ... Zobaczę, jak dobrze potrafię się dostosować, ale być może będę zmuszony do zdobycia sprężyn 0,95.
- Wycofuję się! Sprężyny widelca są w porządku! Dodałem trochę kompresji i odbicia Tłumienia - teraz około ... 12 * Comp - i 10 * Rebound. Ogromna poprawa! Jeszcze nie bawiłem się amortyzatorem - jak jest ... Świetnie!
Jeżdżę na widelcach i amortyzatorach Ohlins i jestem tym trochę zdezorientowany.

Ważę 215 funtów w ubraniach ulicznych i jeżdżę na sprężynach widelca 1,00. Moje widelce zostały dostarczone (Kyle Racing) ze sprężynami 0,95, "std" to 0,90).

Ze sprężynami 1,00 używam tylko 2 lub 3 obrotów napięcia wstępnego, aby uzyskać prawidłową wysokość jazdy / ugięcie. Jestem 2 do 4 kliknięć od std dla odbicia i kompresji zarówno z przodu, jak i z tyłu.

Zarówno ze sprężynami 0,95, jak i 1,00 używałem tylko około 1/2 skoku widelca i skończyłem obniżając poziomy oleju w widelcu o 60 mm. Odpowiada to wyciągnięciu 60 cm3 oleju z każdej goleni. Teraz wskaźnik pozostaje około 6 mm od dna.

"Std" 110 mm poziomy oleju w widelcu znajdują się na wysokim końcu "zakresu" pokazanego na wykresie dostarczonym przez Ohlins.

Daje mi zrównoważone odczucie przód / tył, które lubię. Mam standardową sprężynę tylną 160 Nmm.

Zauważ, że Ohlins pokazuje te sprężyny widelca jako sprężyny 9,0, 9,5, 10,0 N/mm, a nie 0,90, 0,95, 1,00 Kg/mm, których użyliśmy tutaj. To samo, tylko różne jednostki miary.

Twój przebieg może się różnić.

Minęło trochę czasu, odkąd częściowo posortowałem moje zawieszenie (uwielbiam je takie, jakie jest, ale sortowanie nigdy się nie kończy). Dostałem zestaw od Dana Kyle'a i pamiętam, że sprężyny miały wersję 1.0. Kompresja niewiele ... Odbicie w połowie drogi.. (muszę sprawdzić dokumenty..)

Minęło trochę czasu, odkąd pół-posortowałem moje zawieszenie (uwielbiam je takie, jakie jest, ale sortowanie nigdy się nie kończy) Dostałem mój zestaw od Dana Kyle'a i pamiętam, że sprężyny były w wersji 1.0. Kompresja niewiele ... Odbicie w połowie drogi .. (muszę sprawdzić dokumenty ..)
Nie mogłem się zorientować z twojego postu, czego używałeś.
Dostałeś widelce czy wkłady i sprężyny?
Kiedy zadzwoniłem, zastanawiał się, czy wysłać moje z 9.0 i 9.5 (często dostraja się z jednym z każdego), a moim stanowiskiem było, aby popełnić błąd po sztywnej stronie, więc zdecydował się na dwa 9.5.
Potem kupiłem parę 10.0.
"Sztuczką" do dobrego działania widelców było obniżenie poziomu oleju. Dopóki tego nie zrobiłem, nie wykorzystywałem ich skoku, nawet z 9.5.
Ponieważ zawieszenie zostało lepiej dopasowane, mogłem wciąż wycofywać amortyzator skrętu. Teraz pozostaje podłączony zamiast grać w hop, skip and jump. Dużo lepsze odczucie, które naprawdę podnosi poziom pewności siebie.
Lepsze opony są następne.

Nie mogłem z Twojego postu wywnioskować, czego używałeś.

Dostałeś widelce czy wkłady i sprężyny?

Kiedy zadzwoniłem, zastanawiał się, czy wysłać moje z 9,0 i 9,5 (zazwyczaj dostraja się z każdym z nich), a moim stanowiskiem było pomylić się po sztywnej stronie, więc zdecydował się na dwa 9,5.

Potem kupiłem parę 10,0. "Sztuczka" polegająca na tym, by widelce dobrze działały, polegała na obniżeniu poziomu oleju. Dopóki tego nie zrobiłem, nie wykorzystywałem ich skoku, nawet z 9,5.

Ponieważ zawieszenie zostało lepiej dopasowane, mogłem wciąż zmniejszać tłumik skrętu. Teraz pozostaje podłączony zamiast grać w hop, skip and jump. Dużo lepsze odczucie, które naprawdę podnosi Twój poziom pewności siebie.

Patrząc wstecz... Widziałeś moje posty. i je cytowałeś. Dlatego życzę ci wszystkiego dobrego. Cieszę się, że moneta przyniosła to, co działa... Bon chance...

Opony... Jest tylko 1 wybór - zrób to mądrze

Nie mogłem z twojego postu wywnioskować, czego używałeś.

Potem kupiłem parę 10.0. "Sztuczką" na uzyskanie dobrej pracy widelców było obniżenie poziomu oleju. Dopóki tego nie zrobiłem, nie wykorzystywałem ich skoku, nawet z 9.5.

Ponieważ zawieszenie zostało lepiej dopasowane, mogłem wciąż zmniejszać tłumik skrętu. Teraz pozostaje podłączony zamiast skakać, pomijać i skakać. Dużo lepsze wyczucie, które naprawdę podnosi poziom pewności siebie.

Dostrajasz zawieszenie, dodając / redukując olej do widelca. Ponieważ oleju nie można sprężyć. Możesz również rozważyć użycie lżejszego / cięższego oleju do widelca w celu dalszego dostrojenia.

Musiałem zmniejszyć poziom oleju w widelcach S1000RR, które kupiłem, ponieważ był zbyt sztywny i nie miał wystarczającej elastyczności dla mojego stylu jazdy.

You are fine tuning the suspension by adding / reducing the fork oil.
To właśnie zrobiłem. Dopóki nie obniżyłem poziomu oleju, miałem nieco ponad 2" skoku widelca, który nie był wykorzystywany.

Ohlins są imponujące, ale wymagały trochę dopracowania. To zupełnie inny motocykl z dobrym zawieszeniem.

Fed-Ex dostarczył dziś rano ładny, błyszczący tylny amortyzator Ohlins. :cool:

Oooooh, jest tak bardzo piękny i seksowny, że mógłbym go polizać! :blush:

Prawdopodobnie poczekam do końca marca/początku kwietnia, zanim go zamontuję, ponieważ chciałbym jeszcze raz przejechać się motocyklem na oryginalnym amortyzatorze po zimowym postoju, aby móc bezpośrednio porównać Stock v Ohlins.

361 - 380 of 962 Posts